Alexandra Couvreur
Michel Couvreur, ursprungligen belgisk vinhandlare, flyttade till Bourgogne på 1950-talet. Efter att ha gjort flera resor till Skottland uppstod en stor passion till skotsk whisky. Efter att ha bosatt sig i Skottland under några år bestämde han sig för att på 70-talet återvända till Bourgogne och ta sin passion för whisky med sig. Han handgrävde flera hundra meter djupa källare i Bouze-lès-Beaune där han lagrade importerade destillat i olika typer av fat. Trots att whisky blev Michels stora livsverk fanns vinintresset alltid kvar. Han köpte tidigt en 0,5 hektar stor vingård med gamla stockar aligoté utanför byn, på gångavstånd från whiskykällaren. Här gjorde han vin för eget bruk men när tiden och energin inte räckte till föll vingården i glömska. Årtionden senare återupptog man arbetet i vingården där stockarna nu hunnit bli mycket gamla, hur gamla är det ingen som riktigt vet. När Michel gick bort 2013, lämnar han förutom legenden om sig själv efter sig även hela egendomen till sin dotter Alexandra.
Alexandra låter den dagliga verksamheten skötas av sympatiske Jean-Arnaud Frantzén, som jobbat vid Michels sida sedan 30 år tillbaka. Jean-Arnaud sköter förutom whiskyproduktionen även vingården och är vinmakare de år aligoté-stockarna ger tillräcklig skörd för att det kan bli något vin. Det är nämligen långt ifrån självklart att denna lilla jordplätt ger någon skörd alls. 2012 mognade inga druvor efter att ett katastrofalt hagel slog ut vingården i juli. 2013 räckte skörden till ett enda fat med alkoholhalten 9,5%. Ett underbart vin som endast gick att köpa i en enda butik i hela världen samt på några Pariskrogar. Vingården sköts helt naturligt och manuellt, närmast att betrakta som trädgårdsarbete. Musten får jäsa och lagras i riktigt gamla bourgognefat i ett bortglömt hörn av Couvreurs djupa whiskykällare. Vinet får inte se en enda tillsats, inte ens vid buteljering tillsätts svavel. Eftersom man inte har något vin att toppa upp faten med, och en ansenlig mängd av vinet hinner avdunsta under de två åren det fatlagras, så använder man argongas för att skydda vinet i faten. Glädjande nog så har årgång 2014 producerat hela tre fat, nytt rekord. Alexandra Couvreur Bourgogne Aligoté har sannolikt ett långt drickfönster, nyligen provade 2010 och 2011 visar inte några ålderstecken vid 5-6 års ålder.