Domaine du Petit Août
Vi färdas någon timme norrut längs med Durancefloden från vår basstation i Villeneuve, norra Provence. Det märks att detta är alperna och när vi närmar oss den turkost skimrande sjön Lac de Serre-Ponçon är bergstopparna täckta med snö långt in på försommaren. På en sydsluttning i byn Théus hittar vi Yann de Agostini och hans lilla egendom Domaine du Petit Août. Yann är uppväxt här men familjen har sina rötter på den italienska sida gränsen. Agostini betyder lilla augusti på italienska och gör du om det till franska får du Petit Août. Det var långt ifrån självklart att Yann skulle välja att bli vinbonde och än mindre etablera sin verksamhet i Hautes-Alpes på gränsen till ogynnsamma klimat för vinodling. Drivkraften att bli vinbonde kom från farfar som efter flytten från Italien startade bondgård i Hautes-Alpes. Yann gjorde sina studier i vinodling i Cognac varpå tio år av arbete hos vinproducenter i Bordeaux och på Nya Zeeland följde. Hans föräldrar hade valt andra yrkesbanor så när Yann återvände hem för att etablera sig självständigt fick han börja utan befintlig vinmark. Under några års arbete hos en av få etablerade vinproducenter i Hautes-Alpes fick Yann kontakt med odlare i området runt Théus och kunde långsamt knyta till sig vinmark för att slutligen 2012 starta upp sin egendom och börja producera vin under egen etikett. Idag består Domaine du Petit Août av sex hektar ekologiskt certifierad vinmark fördelat på 24 olika vingårdar, en storlek som Yann med hjälp av säsongsarbetare klarar av att hantera själv.
Terroir
Det är långt mellan vinmarkerna här i en av Frankrikes vackraste miljöer – landskapet domineras av betesmark, naturskön skog och äppelodlingar. Hautes-Alpes producerar frukt, grönsaker, charkuterier och ostar i världsklass och vinproduktionen är idag mycket liten – totalt 150 hektar vinmark brukas av 11 vinodlare. Historiskt var detta faktiskt en mycket viktig plats för vin, med sitt läge längs vägen mellan Avignon och Rom var efterfrågan stor. Så mycket som 7000 hektar vinmark odlades innan Phylloxera-lusen i stort sett utrotade vingårdarna för drygt 100 år sedan. Departementet Hautes-Alpes saknar appellation för vin och får istället använda sig av den enklare geografiska klassningen IGP, Indication Géographique Protégée. Klimatet är minst sagt utmanande för vinodling – vi pratar om bergsviner. Det regnar nästan alltid i maj medan sommarmånaderna bjuder på mycket sol och sällan nederbörd. En viktig faktor här på 700 meters höjd över havet är temperaturskillnaderna mellan natt och dag, framför allt i september. Det gör att fruktsyran i druvorna hålls höga och framhäver den friska karaktären i vinerna. Jordarna domineras av olika former kalksten och lera och på många platser har erosion från bergen fyllt vingårdarna med stora kalkstensbitar. Yann har en glödande passion för de historiskt viktiga druvsorterna i området – clairette för de vita vinerna samt mollard och espanenc för de röda men har också starkt influerats av mer berömda platser i norra Rhône och planterat de vita sorterna roussanne och marsanne.
Filosofi
För Yann de Agostini handlar vinodling först och främst om att vingårdarna ska odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Direkt från starten genomgick egendomen ekologisk certifiering och tio år senare är hans vinmarker fulla av liv. Yann brinner för hantverket i sin vinframställning. Arbetet i vingårdarna utförs helt manuellt – med hjälp av häst för det tunga jobbet att ploga och vända jordarna och mänsklig arbetskraft för att se över lövverk och eventuellt behandla rankorna med ekologiska preparat. Att invänta rätt skördedatum för de olika duvsorterna är en av de största utmaningarna i arbetet – det leder till att hela skörden tar minst en månad. Först ut är alltid roussanne och marsanne som mognar tidigt och snabbt tappar i syra om man väntar. Sist att mogna är clairette som nästan alltid plockas långt in oktober. Däremellan ska de röda druvsorterna skördas. I källaren jäser och lagras vinerna i olika former av tankar och ekfat. Arbetet här präglas av en pragmatisk balans mellan vad som blir bäst för vinerna och vad som är möjligt i det skrala utrymmet. Buteljering sker innan sommarhettan året efter skörd, Yann tycker att hans källare blir för varm på sommaren för vinernas bästa. Vinerna från Domaine du Petit Août visar hur ett finkänsligt handlag kan locka fram en unik ursprungskänsla i Hautes-Alpes.
CAVX28
I CAVX28 har vi samlat Yann de Agostinis tre bästa viner, ett vitt och två röda – tre vackra bergsviner som berättar om en unik plats på hög höjd och druvsorter som inte tillhör världseliten. Vinerna är namngivna efter franska musikalbum, en passion som Yann bär på vid sidan av vinodlingen. Det vita vinet Le Poids du Superflu (2 flaskor) är gjort på lika delar av druvsorterna clairette, roussanne och marsanne. Här finns en ursprungstypisk renhet som påminner om en porlande fjällbäck men också komplexa inslag av mogen djupt gul frukt och honung. Huvudrollen i de röda vinerna spelas av den historiskt viktiga mollard-druvan. Man har ännu inte lyckats spåra mollards ursprung men Dr. Jules Guyot myntade på 1800-talet en träffande smakbeskrivning – en korsning mellan gamay och mondeuse. Tout compte, tout compte fait (2 flaskor) kommer från gamla mollard-stockar i sex olika vingårdar på sluttningen ner mot Durancefloden. Yann låter hela klasar jäsa utan att först krossas, inte olikt metoden som används i Beaujolais, för att skapa ett friskt, fruktigt vin. Rent, slankt och läskande i karaktären där den lite rustika sidan i mollardruvan får skina. Inspirationen till Mille Façons (2 flaskor) är hämtad från franska Savoie och italienska Piemonte. Druvorna från Yanns bästa växtläge avstjälkas och placeras direkt i fyra stycken 228-meters ekfat där öppningen på toppen modifierats för att kunna ta emot hela druvor. Här urlakas druvorna i två månader genom att ekfaten rullas några varv med jämna mellanrum. Vinet görs i mycket liten upplaga varje år och var från början ett experiment men resultatet har varit fascinerande. En frisk, avrundad och delikat upplevelse där den långa, varsamma skalkontakten skapat mjuka, saftiga tanniner. Sammantaget en trio bergsviner med unika individuella karaktärer, sammanlänkade med en frisk och sval känsla av sitt ursprung. Till det vita vinet rekommenderas pilgrimsmussla, gärna på en krämig jordärtsskockspuré toppad med brynt smör. De röda vinerna serverar vi svalt och i första hand till charkuterier, gärna med ursprung i alperna, men provar även till grillat nötkött med lättare tillbehör.