CAVX27

5 990 kr

CAVX27 innehåller

3 fl NV Champagne Suenen Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (695 kr/st)
2 fl NV Champagne Suenen C+C Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (965 kr/st)
1 fl 2017 Champagne Suenen ’Les Robarts’ Cramant Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (1975 kr)

Leverans vecka 49-50

Slutsåld

Följ oss

Champagne Suenen

Champagnefirman Suenen grundades 1898 av Joseph Suenen. Namnet är troligtvis en variant av familjenamnet Svenen, som flyttade till Champagne från Belgien många generationer tidigare. Den mycket lilla familjeegendomen gick i arv genom generationer och det var först när Daniel Suenen tog över, någon gång på 1970-talet, som man köpte mer land för att kunna utöka produktionen. Långt innan nästa generationsskifte var tänkt, fick Daniel besked om att han var svårt sjuk och arbetet på gården blev för tungt för honom. Det blev nu upp till sonen Aurélien, som drygt 20 år gammal hade påbörjat en lovande karriär som basketproffs, att återvända hem till familjeegendomen för att stötta sin far. Daniel gick bort 2009 och lämnade Champagne Suenen i händerna på Aurélien, som med nyfunnen passion och enastående precision, sedan dess lotsat firman mot stjärnstatus.


Terroir

Champagne Suenen har genomgått en hel del förändringar sedan Aurélien tog över 2009. För att kunna lägga fullt fokus på terroiren runt hembyn Cramant har Aurélien gjort sig av med de delar av familjens ägor som inte ligger i Côte de Blancs. Kvar finns endast drygt två hektar gamla stockar chardonnay i kommunerna Oiry, Chouilly och Cramant, samtliga klassade Grand Cru. Jordmånen i Côte de Blancs vilar på en grund av krita, med varierande ytskikt av leriga kalkstensjordar. I Oiry, längst ner på sluttningen, ligger kritgrunden djupare och lera och kalksten får i högre grad prägla vinerna. I Chouilly och framförallt Cramant, är jordarna karga, med ett mycket tunt ytskikt, vilket ger viner med utpräglad mineralitet.


Filosofi

När Aurélien insåg att han skulle bli vinbonde istället för basketproffs uppstod ett svårt vägval för den unge mannen. Han bestämde sig för att inledningsvis fortsätta praktisera faderns metoder för att förvalta familjens tradition, men ganska snart kände Aurélien att det fanns mer potential att utvinna ur familjens vingårdar. Till att börja med skulle man tillämpa ekologiska odlingsprinciper i vingårdarna och rensa upp bland gamla tankar och ekfat i källaren. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna nivåer. Men Aurélien nöjde sig inte där. Han anlitade Frankrikes mest kända jordmånsanalytiker, Claude och Lydia Bourguignon, för en djupdykning i vingårdsplättarna. Resultatet visade på stora skillnader mellan Cramant/Chouilly och Oiry. Aurélien, övertygad om att han måste följa sin terroir, bestämde sig för att från och med nu skapa två årgångslösa viner, ett från vingårdarna i Cramant och Chouilly tillsammans och ett annat från vingårdarna i Oiry. Jordmånsanalysen visade även att i tre av jordplättarna, en i varje kommun, fanns unik potential till vingårdsspecifika viner. Med denna kunskap som underlag bestämde sig Aurélien från och med årgång 2013, utöver sina två årgångslösa viner, även producera viner i mycket liten upplaga från dessa tre namngivna vingårdar, så kallade lieux-dits. I källaren är Auréliens jobb att varsamt guida vinerna till sitt fulla uttryck av terroir. Till sin hjälp har han en modern press, emaljerade tankar i olika format och mycket noggrant utvalda ekfat. Suenens kompromisslösa inställning till kvalitet i odlingarna och i källaren gör att Aurélien kan använda låg dosage för att uppnå perfekt balans i de färdiga vinerna.


CAVX27

CAVX27 innehåller ett axplock av Auréliens senast släppta champagner – de två årgångslösa vinerna och ett av hela Côte de Blancs bästa årgångsviner alla kategorier. Vinerna utan årgång är baserade på årgång 2020, ännu ett mycket lyckat år i Côte des Blancs. Suenens färdiga viner med basår 2020 har sina karaktäristiskt krispiga syror i sanslös harmoni med generös frukt och distinkt mineralitet. Oiry Grand Cru (3 flaskor) kommer från fem olika växtplatser i Grand Cru-klassade Oiry, kanske en av Champagnes mest intressanta kommuner just nu. Oiry får tydligt citruspräglad friskhet med blommiga övertoner. Från nio mycket små jordplättar i Grand Cru-byarna Cramant och Chouilly hämtas druvor till C+C Grand Cru (2 flaskor). Jordmånen och mikroklimatet i dessa växtplatser har gett ett vin med mer kraft, gulare frukt, och en liten nötighet. Koncentration och komplexitet lämnar ett intryck av att detta vin har en hel del att vinna på lagring, även om det är svårt att motstå redan nu. Årgången är 2017 för Aurélien Suenens flaggskepp, den mycket sällsynta årgångschampagnen ’Les Robarts’ Grand Cru (1 flaska). Detta unika lieu-dit, ordagrannt översatt till namngiven plats, ligger mitt på sluttningen gränslande kommunerna Cramant och Avize, med Suenens vinstockar uteslutande i Cramant-delen. Kritan är så porös här att den är uppblandad med den tyngre leran ovanpå berggrunden. Det strikt begränsade antalet flaskor har fått vila i hela fem år på sin jästfällning innan degorgering och försetts med detaljerad etikett som inkluderar kartor över området med odlingen utmärkt i rött – allt för att betona hur viktig växtplatsen är för det färdiga vinets uttryck. Just växtplatsen var viktigare än någonsin under årgång 2017, en vädermässigt ojämn växtsäsong, med inslag av vårfrost, torka och perioder av riklig nederbörd. Les Robarts är en synnerligen komplett Blanc de Blancs med generös gul frukt med en markerad mineralitet som är inlindad i perfekt balanserade fruktsyror. Sammantaget bjuder CAVX27 på en unik studie i terroir och hur växtplatsen, ner på minsta skala, påverkar vinets uttryck. Suenens champagner är, med sina krispiga syror och utpräglade mineralitet, utmärkta att servera med tilltugg eller mat, gärna med markerad sälta. För största möjliga njutning, häller vi upp i stora kupor och inte för kallt. Alla Suenens flaskor är utrustade med NFC-teknik, vilket gör att man när som helst kan få ut otroligt mycket information om flaskan genom att hålla sin mobiltelefon nära NFC-märket på etiketten – att testa detta medan man njuter av ett upphällt glas kan rekommenderas.


CAVX27 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor NV Champagne Suenen Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 695 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på emaljerad ståltank (50%) och i begagnade ekfat (50%). 100% naturlig malolaktisk jäsning. 75% från basåret 2020, 25% reservvin från 2013-2019. Degorgerad i december 2023. Dosage 4 g/l. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Krispigt frisk och nyanserad doft med vita blommor, gult och grönt äpple, vit persika, gul citrus, honung, rostade hasselnötter och fuktig kalksten. Smaken är sval och frisk med balanserade fruktsyror. Krusbär, grönt päron, grapefrukt, mandel och stram kalksten. Eftersmaken är mycket lång och intensiv med uppfriskande kalkstensmineral. Lufta en stund och servera inte allt för kallt som aperitif till nyöppnade ostron eller löjromstoppade lantchips.

2 flaskor NV Champagne Suenen C+C Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 965 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från nio olika vingårdar i Cramant och Chouilly. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på emaljerad ståltank (50%) och i begagnade ekfat (50%). 100% naturlig malolaktisk jäsning. 55% från basåret 2020, 45% reservvin 2013-2019. Degorgerad i december 2023. Dosage 4 g/l. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och djup doft med solmogen gul persika, ananas, vaniljdrömmar, citronsorbet, rostade nötter och kritig mineral. Smaken är koncentrerad och relativt kraftfull med balanserade fruktsyror. Citron, ananas, mandarin, grapefrukt, blommor, krusbär, rostade hummerskal och mineral. Lång, komplex eftersmak med nyanserad grapebeska och massor av kalkstensmineral. Servera i stora kupor till grillade skaldjur med citronmatad aioli.

1 flaska 2017 Champagne Suenen ’Les Robarts’ Cramant Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 1975 kr

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från Cramant-delen av vingården Les Robarts, planterad 1951, 1978, 1984, 2005.  Jordmånen består av ett tunt lager lera på en grund av porös krita. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på ett stort ekfat (foudre 20 hl), fyra år gammalt. 100% naturlig malolaktisk jäsning. Degorgerad juni 2023. Dosage 3 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2035. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. Total produktion: 2718 flaskor.
Djup och komplex, nyanserad doft med gula stenfrukter, ananas, grillad citron, nybakade vaniljdrömmar, vita blommor, rostade hasselnötter och salt havsbris. Smaken är läckert sammansatt med koncentrerad, yppig frukt och friska fruktsyror. Varm citrus, mogen ananas, röd grapefrukt, blommor och mineralsälta. Mycket lång, finstämd eftersmak med mängder av kritig mineralitet. Servera, nu eller om tio år, i stora kupor till gratinerad hummer.

Ytterligare information

Vikt 10 kg
Dimensioner 30 × 25 × 20 cm