Domaine Labet
Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina föräldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som ett toppnamn i Jura.
Terroir
Domaine Labet består av 13 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med friskhet och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.
Filosofi
Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och sedan 2013 har man inlett arbetet med att certifiera hela egendomen för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.
CAVX25
CAVX25 bjuder på en fin uppsättning olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla gjorda i ouillé-stil, och från hela fyra olika årgångar. Fleur (2 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar, i en handfull olika vingårdar runt byn Rotalier. Från en varm och torr årgång, 2018, kommer Les Champs Rouges (2 flaskor). Efter två år i ekfat var vinet forfarande inte helt torrt så det krävdes ytterligare 24 månader i tank innan buteljering. Sist men inte minst kommer två olika årgångar av Les Varrons (1 flaska 2019 och 1 flaska 2016) som nu fått tillägget ’Cuvée Eugène’ som en hyllning till syskonen Labets gammelfarfars plantering av vingården på 1940-talet. Årgångarna visar upp två olika mognadsfaser där det äldre vinet fått lite avrundad karaktär jämfört med den yngre versionens friska och strama uttryck. Domaine Labets fylliga chardonnay-viner är som gjorda för att ackompanjera måltider. Den fruktiga och friska Fleur njuts bäst de närmaste fem åren när fisk eller skaldjur ska grillas. Till både Les Champs Rouges och Les Varrons serveras en mustig gryta på kyckling där smaksättningen gärna får inkludera curry i någon form. Orkar man inte laga mat när man ska dricka Labet går det alltid bra att ställa fram en bit vällagrad Comté ihop med ett gott surdegsbröd på bordet.