CAVX25

2 890 kr

CAVX25 innehåller

2 fl 2020 Côtes du Jura Fleur (395 kr/st)
2 fl 2018 Côtes du Jura Les Champs Rouges (525 kr/st)
1 fl 2019 Côtes du Jura Les Varrons ’Cuvée Eugène’ (455 kr/st)
1 fl 2016 Côtes du Jura Les Varrons ’Cuvée Eugène’ (595 kr/st)

Leverans vecka 5-6

Slutsåld

Följ oss

Domaine Labet

Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina föräldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som ett toppnamn i Jura.


Terroir

Domaine Labet består av 13 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med friskhet och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.


Filosofi

Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och sedan 2013 har man inlett arbetet med att certifiera hela egendomen för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.


CAVX25

CAVX25 bjuder på en fin uppsättning olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla gjorda i ouillé-stil, och från hela fyra olika årgångar. Fleur (2 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar, i en handfull olika vingårdar runt byn Rotalier. Från en varm och torr årgång, 2018, kommer Les Champs Rouges (2 flaskor). Efter två år i ekfat var vinet forfarande inte helt torrt så det krävdes ytterligare 24 månader i tank innan buteljering. Sist men inte minst kommer två olika årgångar av Les Varrons (1 flaska 2019 och 1 flaska 2016) som nu fått tillägget ’Cuvée Eugène’ som en hyllning till syskonen Labets gammelfarfars plantering av vingården på 1940-talet. Årgångarna visar upp två olika mognadsfaser där det äldre vinet fått lite avrundad karaktär jämfört med den yngre versionens friska och strama uttryck. Domaine Labets fylliga chardonnay-viner är som gjorda för att ackompanjera måltider. Den fruktiga och friska Fleur njuts bäst de närmaste fem åren när fisk eller skaldjur ska grillas. Till både Les Champs Rouges och Les Varrons serveras en mustig gryta på kyckling där smaksättningen gärna får inkludera curry i någon form. Orkar man inte laga mat när man ska dricka Labet går det alltid bra att ställa fram en bit vällagrad Comté ihop med ett gott surdegsbröd på bordet.


CAVX25 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2020 Côtes du Jura Fleur – 395 kr/st

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 40 åriga stockar i en handfull olika vingårdar runt byn Rotalier. Jäst och lagrat med jästfällningen på 4-10 år gamla ekfat i 21 månader. Buteljerat i augusti 2023. 13,8 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: nej.
Ren, frisk och blommig doft med gula äpplen, citrus, rostade nötter, honung och rökig mineral. Smaken är frisk och intensiv. Mogna gula äpplen, solmogen citron, grapefrukt och mineralsälta. Frisk och fyllig eftersmak med bra längd och uppfriskande kalkstensmineralitet. Perfekt till grillad fisk med citron.

2 flaskor 2018 Côtes du Jura Les Champs Rouges – 525 kr/st

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1967 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla ekfat (650 liter) i 24 månader, följt av ytterligare 24 månader i tank för att jäsa helt torrt. Buteljerat i augusti 2022. 14,5 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2031. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: nej.
Djup, mäktig doft med grillad citrus, torkad exotisk frukt, stekt äpple, honungspomelo, smör och rökig mineral. Smaken är stor och fyllig med läckert krämig textur. Grönt och gult äpple, mogen citrus, vita blommor, kastanjehonung och mineralsälta. Fyllig, komplex eftersmak. Mäktigt vin som smakar allra bäst till mustig, krämig kycklinggryta.

1 flaska 2019 Côtes du Jura Les Varrons ’Cuvée Eugène’ – 455 kr

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1947 i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen i gamla ekfat (350 liter och 500 liter) i 20 månader. Buteljerat i augusti 2021. 13,7% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2032. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 2 tim.
Komplex doft, nyanserad och återhållsam. Gröna och gula äpplen, frisk citrus, orientaliska kryddor, vita sommarblommor och rökig flintasten. Frisk och energifylld smak. Äpple, ananas, mandarin, honung, kryddor och blöt sten. Mycket lång och komplex eftersmak med distinkt kalkstensmineraliet. Behöver ett par timmar i karaff, sedan helt suveränt till kyckling i gräddsås eller smakrika fiskrätter.

1 flaska 2016 Côtes du Jura Les Varrons ’Cuvée Eugène’ – 595 kr

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1947 i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen i ekfat i 20 månader. Buteljerat i augusti 2018. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: nej.
Komplex och öppen doft med grillad citron, gula äpplen, smör, honung, knallpulver och jordig mineral. Smaken är frisk och harmonisk med utmärkt balans och krämig textur. Gula äpplen, mogen citrus, vita blommor, honung, smör och krossad sten. Silkeslen och frisk, perfekt balanserad eftersmak med utmärkt längd. Komplext och krämigt, förträffligt till comtéost efter middagen.

Ytterligare information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 18 cm