CAVX23

3 270 kr

CAVX23 innehåller

3 fl 2021 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Rouge (495 kr/st)
3 fl 2021 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes (595 kr/st)

Leverans vecka 38-39

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig allt om de lokala mikroklimaten och jordtyperna och drog slutsatsen att många underskattade vingårdslägen har stor potential. Efter ett par år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att låna ut sitt garage och sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med snart ett tiotal årgångar buteljerade har vinerna dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin ödmjukhet och hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små bortglömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune och Savigny-les-Beaune. I Beaune och Savigny-les-Beaune består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite ingrepp som möjligt. För de röda vinerna gillar Andrew när druvorna är så mogna att de inte behöver avstjälkas före jäsning, utan kan jäsa som hela klasar. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew föredrar att se sig själv som vägledare istället för vinmakare under hela vinframställningen, ju mindre han behöver ingripa desto bättre för vinerna.


CAVX23

När frosten slog till hårt mot Bourgogne under tre nätter i början av april 2021 stod det snabbt klart att inte mycket vin skulle kunna produceras denna årgång. Chardonnay, som hunnit långt i sin knoppning drabbades hårdast, med i stort sett hela skörden förlorad. Pinot noir, som dröjer lite längre med att knoppa på våren klarade de kalla nätterna bättre på några platser – ungefär hälften av druvorna överlevde hela vägen till skörd. CAVX23 innehåller följaktligen de två röda vinerna från Le Grappin i årgång 2021. Stilmässigt en sval årgång, med skörd så sent som i slutet av september. Vinerna bjuder på krispig, ljusröd frukt i slank och uppfriskande stil. Savigny-les-Beaune Rouge (3 flaskor) kommer från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans vision med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett läckert, rödbärigt vin med stenig mineralitet. I Beaune Premier Cru Boucherottes (3 flaskor) får pinot noir-druvan ett komplext och lite mer solmoget uttryck med saftigare frukt och helt mogna tanniner. Andrews röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och har bra lagringspotential. För dessa sällsynta viner gäller en stunds luftning i karaff och, för bästa upplevelse, lite vällagad mat på tallriken – självklart passar en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagad vildfågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


CAVX23 innehåller:

3 flaskor 2021 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 495 kr/st

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 10% avstjälkat, resten hela klasar ovanpå för jäsning i öppet träkar under 13 dagar. Därefter 16 månaders lagring i begagnade ekfat. Buteljerat i mars 2023. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2029. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och finstämd doft med knappt mogna jordgubbar, smultron, ljusröda körsbär, viol, svartpeppar, torkade örter och varm asfalt. Smaken är intensiv med mjuka tanniner och silkeslen textur. Röda vinbär, mosade jordgubbar, körsbär, saltlakrits, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, frisk och harmonisk eftersmak. En läckert elegant röd Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svamp.

3 flaskor 2021 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 595 kr/st

Rött vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. 95% hela klasar som jäst i öppet träkar under 13 dagar. Därefter 16 månaders lagring i ekfat, 1-7 år gamla. Buteljerat i mars 2023. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2029. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med solmogna bigarråer, mosade jordgubbar, rosor, viol, orientaliska kryddor och krossad, mörk sten. Smaken är saftig och frisk i krämig textur. Körsbär, hallon, viol, örter och rökig mineral. Eftersmaken är lång med mogna, mjuka tanniner. Perfekt balanserat och oemotståndligt gott. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.

 

Ytterligare information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm