Georges Descombes
Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i riktning mot naturliga viner samtidigt som ambitionsnivån i källaren skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.
Terroir
Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge friskt saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; den enkla Beaujolais, mellannivån Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon, Brouilly och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är huvudsakligen på denna nivå som Georges Descombes odlar sina druvor.
Filosofi
Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick där chansen att prova områdets bästa viner och upptäckte att de han gillade mest var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktionsvolym är naturligt lägre men ger de betydligt högre druvkvalitet. Samtliga av Descombes vingårdar är odlade utan kemikalier sedan 80-talet och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning – macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning på traditionellt vis i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att säkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i raka och ärliga viner med både ungdomlig charm och utmärkt lagringspotential.
CAV0194
Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. Tre av dessa fyra finns representerade i CAV0194, samtliga från årgång 2023 och samtliga betecknas Vieilles Vignes för att markera att druvorna kommer från egendomens äldsta vinstockar. Descombes viner från 2023 är synnerligen lyckade, med läckert frisk frukt och balanserad tanninstruktur. Från gamla stockar på granitsluttningar runt byn Régnié-Durette kommer charmtrollet Régnié Vieilles Vignes (2 flaskor). Rödbärigast av de tre, med pigg frukt och läskande friskhet. Här räcker det att dra korken och ställa fram charkbrickan för spontan, energifylld vinglädje. Från Beaujolais sydligaste Cru kommer Brouilly Vieilles Vignes (2 flaskor). En smula mörkare och djupare stil gör detta till ett utmärkt matvin. Morgon Vieilles Vignes (2 flaskor) kommer från upp till hundraåriga stockar i sandiga jordar i kommunens västra delar. Utan tvekan det mest komplexa vinet i syskontrion där sandjordarna bidrar med förtrollande elegans. Sammanfattningsvis tre unika viner, sprudlande av vinglädje och med olika personlighet, men med en och samma tydliga avsändare.