Ludovic Chanson
Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.
Terroir
Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om centralorten Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets sandiga jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar huvudsakligen om sand, med inslag av lera och flinta. Mycket sand i jorden ger vinmarkerna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.
Filosofi
Ludovic är övertygad om att vinet görs ute i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst eller svavel. Ludovics källare är utgrävd direkt i berget och håller naturligt sval temperatur året om. Jäsningen sker i tank eller ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd, ibland längre än så. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.
CAV0183
CAV0183 innehåller tre olika vita viner, med och utan bubblor, i helt torr stil. Först ut är andra årgången av succén Rigodon (2 flaskor). Ludovics idé med Rigodon är att låta de yngre vingårdarna få ge sitt egna, friskt fruktdrivna uttryck till vinet. Druvorna plockas i början av skörden och lagring mestadels på tank för att skapa omedelbar drickglädje i salivframkallande stil. Från gamla stockar kommer Ludovics flaggskepp, Les Cabotines (2 flaskor). En inbjudande och harmonisk chenin blanc, med saftig frukt i mjuk och tillgänglig stil. Balansen är suverän för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. CAV0183 avslutas med bubbel – Les Pions (2 flaskor) är Chansons Pétillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 12 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork och grimma. Sammanfattningsvis tre briljanta sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet.