Patrick Piuze
Kanadafödde Patrick Piuze karriär i vinvärlden började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig starkt. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos områdets största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard, Sylvie Quittot, som sin högra hand. Vinerna från Patrick Piuze har fått stor uppmärksamhet med enorm efterfrågan i hela världen.
Terroir
Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men medför också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på mängden fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer strukturerade medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar vingårdar på nästan 30 olika växtplatser som alla buteljeras separat – Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt.
Filosofi
Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett hållbart sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick och Sylvie ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas – fokus läggs på hur smakämnena som sitter i skalen utvecklas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder uteslutande en traditionell mekanisk press istället för den moderna pneumatiska pressen. Musten jäser utan tillsatt jäst i tankar och på gamla 228-liters ekfat som har använts många gånger för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan omrörning, bâtonnage, till dess Patrick och Sylvie tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage, med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och framhäver vingårdens terroir. Användningen av svavel hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.
CAV0174
CAV0174 bjuder in till en intressant djupdykning i Chablis terroir med fyra olika viner från Patrick Piuze årgång 2022. Det handlar om en varm och torr årgång, dominerad av soligt väder och med precis tillräcklig mängd nederbörd. Patricks mästerliga fingertoppskänsla för skördedatum visar sig än en gång haft helt avgörande betydelse för vinerna – hans team var tidigt ute med att börja plocka druvorna 1 september. Resultatet är intensivt fruktiga viner med suverän energi och omisskännlig ursprungstypicitet. Chablis Terroir de la Chapelle (2 flaskor), från drygt 60-åriga stockar på en platå i norra delen av Chablis, bjuder på frisk frukt och distinkt kalkstensmineralitet. Från eftertraktad vinmark på vänstra stranden kommer Chablis La Butte ”O” (2 flaskor), ett relativt nytt vin i Piuze portfölj. Vingården heter egentligen Butteaux och rymmer både Premier Cru och AOC Chablis-klassad mark men Patrick har namngett detta vin med respekt för gränsdragningen mot Premier Cru Butteaux. Chablis Premier Cru Les Forêts (1 flaska), från ett av vänstra strandens finaste Premier Cru-lägen, är en klassiskt stöpt Chablis, med krämig textur och distinkt mineralitet. Från samma sluttning men längre norrut och på extremt karg kalkstensmark kommer Chablis Premier Cru Montmains (1 flaska). Här får vinet en läcker citruskaraktär och stram mineralitet. Alla vinerna i CAV0174 går utmärkt att njuta av redan nu och skulle vi välja två viner att spara några år så är det Premier Cru-vinerna som ger fantastisk utdelning på investerat tålamod. För den vetgirige erbjuder CAV0174 en utmärkt anledning att samla några vinintresserade vänner för en lärorik terroir-studie av nyanserna i Chablis, som avslutas med ett mäktigt skaldjursfat på bordet.