Champagne Huré Frères
Med utgångspunkt i en halv hektar vingård de ärvt från sina föräldrar grundade bröderna Raoul, Marc och Jean-Marie 1970 champagnefirman Huré Frères. Bröderna uppförde på egen hand byggnader och grävde, till stora delar för hand, lagringskällaren som sträcker sig 12 meter under jord, samtidigt som man successivt utökade vingårdsarealen till 10 hektar. Efter oenologistudier i Dijon och flera års resande med praktik hos vinproducenter världen runt anslöt sig Raouls son François till verksamheten 2003. Fem år senare fick François möjligheten att ta ett större ansvar för firman medan hans yngre bror Pierre studerade till ingenjör i vinodling. 2012 tog François och Pierre tillsammans formellt över familjeegendomen och deras mycket höga kvalitetsambitioner har sedan dess gett resultat. När bröderna nu arbetat sida vid sida i drygt tio år räknas den nya generationen Champagne Huré Frères som ett av framtidens stora namn i Champagne.
Terroir
Familjen Hurés vingårdar är uppdelade på fyra olika platser i champagnedistriktet och det är möjligheten att blanda vinerna från dessa distinkt olika platser som skapar den balans som kännetecknar Huré Frères olika champagner. Runt hemmabyn Ludes på Montagne de Reims består terroiren av leriga kalkstensjordar på nordsluttningar i relativt svalt mikroklimat där de blå druvorna pinot noir och pinot meunier trivs utmärkt. Västerut på Montagne de Reims, i Ville-Dommange, skiftar jordmånen till en berggrund av krita som täcks av ett tunt lager sandiga jordar. Bröderna äger även vingårdar i områdena Vitryat och Vallée de l’Ardre. Vitryat ligger i östra utkanten av Champagne där hård kalksten utgör den karga jordmånen, perfekt terroir för chardonnay. I den svalare och blåsigare Vallée de l’Ardre odlar man pinot noir och pinot meunier i lerhaltig och sandig kalksten som alltid skördas sist, ofta en vecka efter de andra platserna.
Filosofi
Den största förändringen som François och Pierre har infört är att lägga tonvikten på skötseln av marken och vinstockarna. Brödernas olika inriktning har medfört en naturlig uppdelning av sysslorna på egendomen. Pierre har ansvaret för odlingarna medan François sköter vinmakningen och källararbetet. I vingårdarna har ogräsmedel helt uteslutits och man arbetar istället jordarna med plog samtidigt som man successivt låter sig influeras av biodynamiska metoder. Det övergripande målet är att arbeta så naturligt som möjligt inom rimliga gränser. I källaren har François infört en pragmatisk filosofi där syftet är att lyfta fram varje vins fulla potential. Bröderna medger att det är en ständigt pågående process att få grepp om hur respektive vin bäst ska hanteras i källaren. Idag används en kombination av ståltankar, ekfat och stora foudres för mognadslagringen. François har på senare år fattat tycke för 600-liters ekfat, demi-muids, som han tycker syresätter vinerna på ett intressant sätt. En viktig del i Huré-brödernas filosofi är lång lagring sur latte, på jästfällningen i flaska. De djupa, handgrävda källarna håller en konstant temperatur på 10 grader året runt vilket ger vinerna en långsam kolsyrejäsning för större komplexitet och den krämiga textur som utmärker Hurés viner. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst tre år i flaska, undantaget rosén som får kortare tid på jästfällningen för att bevara den friska fruktigheten. Pierre och François försöker dessutom alltid hålla flaskorna minst sex månader efter degorgering innan de släpps till försäljning för att de ska vara balanserade och redo att dricka direkt.
CAV0166
CAV0166 innehåller fyra av bröderna Hurés viner. Startpunkten är den årgångslösa Invitation (2 flaskor). Basen i denna utgåva är vin från 2019 som kompletterats med 35% reservvin. Reservvinet kommer från ett solerasystem som startats 1995 och som kontinuerligt fylls på med senaste årgången efter att man tappat av det man behöver till årets produktion. Med Invitation vill man skapa ett vin som är inbjudande, uppfriskande och okomplicerat och där druvsammansättningen speglar egendomens druvproportioner i vingårdarna (20% chardonnay/40% pinot noir/40% pinot meunier). Huré Frères roséchampagne heter Insouciance (2 flaskor), även denna utan årgång. Basvin från 2020 i kombination med lite kortare tid på jästfällningen ger ett fruktig och balanserat uttryck som passar utmärkt att öppna redan i sommar. Firmans Blanc de Blancs heter Inattendue (1 flaska), och är en årgångsbetecknad, ren chardonnay från fyra karga sluttningar i Ludes och Rilly-la-Montagne. Årgång 2018 ger en inbjudande och generös tolkning av chardonnay-druvan på norra sidan av Montage de Reims. Det andra årgångsvinet i CAV0166, Instantanée (1 flaska), är en blanc de noirs, gjord på endast blå druvor, från byarna Ludes och Rilly-la-Montagne. Hurés hustypiskt krispiga frukt och krämiga textur gör årgång 2016 av Instantanée relativt tillgänglig nu och klarar många års ytterligare lagring. Stilen på Huré Frères champagner kännetecknas av balans och frisk fruktighet. Invitation serveras bäst som apéritif när man, precis som namnet antyder, har gäster inbjudna på middag. Roséchampagnen Insouciance går utmärkt att använda på samma sätt som Invitation men den krispiga, ljusröda frukten gör att den också fungerar mycket bra till mat. Prova till snittar med lax eller skagenröra före maten eller varför inte till grillad hummer. Av de två årgångsvinerna väljer vi Inattendue till skaldjursfatet medan Instantanée med sin smakrikedom gärna får serveras till halstrad pilgrimsmussla på en krämig jordärtskockspuré. Huré Frères viner blir alltid bättre av att öppnas i god tid före servering och ska inte serveras för kalla.