Buondonno
På en idyllisk lantgård, vackert omgiven av vingårdar i hjärtat av Chianti, hittar vi Gabriele Buondonno. Egendomen heter Casavecchia alla Piazza och har anor tillbaka till medeltiden, då den ägdes av den berömda konstnären Michelangelo från Florens och hans familj. Gabriele och hans fru köpte gården 1988 med övertygelsen om att här slå sig ner och ge liv åt drömmen att odla ekologiskt vin och oliver. Ett envist arbete påbörjades för att sakta men säkert plantera vingårdar och renovera den slitna byggnaden. 30 år senare har drömmen blivit verklighet och Buondonno har gjort Casavecchia alla Piazza till ett harmoniskt litet ekosystem i enastående skick där drygt hälften av gårdens 20 hektar mark är vigda åt vinodling och resten åt olivträd, naturlig skogsmiljö och prunkande grönska.
Terroir
Buondonnos Casavecchia alla Piazza ligger i den allra nordligaste delen av Castellina in Chianti, precis på gränsen till Panzano. Området, mitt emellan Florens i norr och Siena i söder tillhör den främsta klassificeringen för vin i Toskana, Chianti Classico DOCG. Klimatet här är huvudsakligen kontinentalt men med influenser från medelhavet – vintrarna är kalla och sommarmånaderna kan vara mycket varma. Gården ligger mitt på en sluttning som vetter österut där vinodlingarna sträcker sig upp för de böljande kullarna till nästan 450 meters höjd över havet. Jordmånen består av kalksten och lera i olika former, på sina ställen med inslag av sand. För Gabriele Buondonno är det ingen tvekan om att det är här i Toskana druvsorten sangiovese hör hemma. Druvan är känd för att vara utmanande att odla, men på rätt plats och med naturliga metoder ger den förtjusande eleganta viner fulla med personlighet som gärna berättar om magin med det Toskanska landskapet.
Filosofi
Sedan Gabriele Buondonno och hans familj slog sig ner i Chianti för drygt 30 år sedan har mycket hänt med synen på ekologisk odling. Den lilla byn Panzano har med sin starka rörelse av eko-odlare blivit unikt i Chianti – nio av tio vinodlingar här odlas nu ekologiskt. Framgången tillskrivs till stor del den lokalt förankrade kultur som har utvecklats i området, där man ser vinodlingarna som en viktig del av en livsstil i en naturskön omgivning som man värnar om. Gabriele har valt en metod där han plogar jorden mellan varannan rad av vinrankor, och låter gräs, blommor och örter växa fritt i den andra. Noggrann beskärning sker under vintermånaderna och man låter grenar och blad ligga kvar för att ge näring till jorden. Gårdens egna hästar och getter får bidra med gödsel. När det närmar sig skörd kallar Gabriele in ett litet team plockare, högst tio stycken, för att under cirka tre veckor omsorgsfullt plocka druvorna vartefter de olika vingårdarna uppnår full mognad. I källaren arbetar Buondonno med traditionell filosofi. Druvklasarna sorteras innan de avstjälkas och får fortsätta ner i stora jäskar av cement eller stål. Jäsningen startar utan tillsats av jäst eller andra hjälpmedel. Skalen får spendera två till fyra veckor ihop med vinet för att varsamt urlakas på smakämnen och tanniner. Efter den försiktiga pressningen av skalen får vinet ligga i tankar utomhus över vintern, det hjälper det att stabiliseras på naturlig väg. Vinerna flyttas in i källaren på vårkanten för mognadslagring, från sex månader till två år, i olika typer av ekfat och tankar. När vinet är färdiglagrat dras det om till tank en sista gång för att sedan buteljeras. Gabriele är mycket återhållsam med svavel i vinerna.
CAV0155
CAV0155 innehåller tre av Gabriele Buondonnos viner och bjuder på tre olika uttryck av sangiovese-druvan. Toscana Rosso (2 flaskor) kommer från egendomens yngre planteringar i fyra olika vingårdar runt Casavecchia alla Piazza. Här vill Gabriele skapa ett lättsamt och lekfullt vin för alla tillfällen. Den varsamma vinifieringen, med relativt kort skalmaceration och ett halvårs lagring i ett stort gammalt ekfat, ger ett vin med frisk fruktighet, synnerligen tillgängligt för njutning. Från vingårdar i kalkrika jordar mitt på sluttningen kommer Buondonnos Chianti Classico (2 flaskor). Druvorna från dessa äldre vinstockar får tre veckors maceration och med tolv månaders lagring på ekfat skapas en mer komplex bild av sangiovese, med generös frukt och finstämd elegans. Till egendomens flaggskepp, Chianti Classico Riserva (2 flaskor), tas druvorna från sluttningens två bästa vingårdar. Sangiovese-druvorna tar längre tid på sig att mogna här och plockas alltid i slutet av skörden. Gabriele låter druvskalen ligga en vecka extra ihop med vinet, totalt fyra veckor, och lagringen sker i två år på ekfat av olika storlekar. Resultatet är magnifikt med storslagen komplexitet och silkeslena tanniner. Sammanfattningsvis, tre viner som på ett fängslande sätt lyckas kombinera en lättsam och generös personlighet med en tydlig känsla av sitt klassiska ursprung. Den charmiga Toscana Rosso är med sin uppfriskande och aptitretande karaktär ett perfekt val till de italienska charkuterierna ihop med gott surdegsbröd och en fin olivolja. Chianti Classico sparas till en kylslagen höstkväll, där matlagningsglädje får värma köket medan det lagas rustik italiensk mat, som pasta bolognese eller lasagne. Riserva-vinet kan lagras ytterligare i flera år men bjuder idag redan efter någon timme i karaff på en stor vinupplevelse. Låt gärna skogens svamp sätta prägel på maten.