Georges Descombes
Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.
Terroir
Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, något mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är huvudsakligen på denna nivå som Georges Descombes odlar sina druvor.
Filosofi
Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick där chansen att prova områdets bästa viner och upptäckte att de han gillade mest var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktionsvolym är naturligt lägre men ger de betydligt högre druvkvalitet. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt odlade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i cementtankar och ekfat. Mognadslagringen får ta upp till ett år för att vinerna ska hinna stabilisera sig utan tillsatser. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att säkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i relativt klassiska tolkningar av Cru Beaujolais, fullpackade med både ungdomlig drickglädje och seriös lagringspotential.
CAV0151
Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais, varav tre finns representerade i CAV0151. Växtsäsongen 2020 inleddes med en mild och torr vårsäsong där den annars alltid riskabla frosten lyste med sin frånvaro. Vinrankorna blommade under andra halvan av maj och bortsett från en svalare period med regn i början av juni så får 2020 överlag beskrivas som en varm, solig och torr sommar. En i stort sett normalstor skörd av små koncentrerade druvor kunde inledas tidigare än vanligt, i slutet av augusti. Descombes viner från 2020 är exceptionellt lyckade. Njutbara direkt, med frisk, läskande frukt och vackert balanserade tanniner. Från yngre stockar och med endast lagring på cementtank kommer Régnié (2 flaskor) med uppmaningen ”drick mig nu”. Förtjusande rödbärig och frisk frukt med oemotståndlig energi att servera på egen hand eller med enklare tilltugg. Från Beaujolais sydligaste Cru kommer Brouilly Vieilles Vignes (2 flaskor). En betydligt seriösare, mörkare och lite mer kraftfull stil gör detta till ett utmärkt matvin. Morgon Vieilles Vignes (2 flaskor) kommer från sandiga jordar i Villié-Morgons västra delar. Det djupaste vinet i syskontrion och med en förtrollande elegans. Sammanfattningsvis tre unika viner, fullpackade med charm och med olika personlighet, men med en och samma tydliga avsändare.
CAV0151 innehåller 6 flaskor:
2 flaskor 2020 G. Descombes Régnié – 165 kr/st [.pdf]Rött vin. AOC Régnié. 100% gamay från upp till 30 år gamla vinstockar runt byn Régnié-Durette. Mineralrik jordmån av sand och rosa granit. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på cementtank i 11 månader. Buteljerat i september 2021. 13 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2025. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2020 G. Descombes Brouilly Vieilles Vignes – 265 kr/st [.pdf]
|
|
2 flaskor 2020 G. Descombes Morgon Vieilles Vignes – 265 kr/st [.pdf]
|