Champagne Frédéric Savart
Champagnefirman Savart Lemoine skapades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte ett flertal små vingårdslägen. I början av 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Frédéric Savart. Frédéric har tagit egendomen till absolut toppnivå vilket gjort vinerna mycket eftertraktade, och den begränsade produktionen gör att man sedan flera år tillbaka inte kan ta emot nya kunder.
Terroir
Familjen Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims i Champagne. Området runt dessa byar går under namnet Petite Montagne. Av de fyra hektaren är tre planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Savarts ägor är spridda på närmare 50 olika små vingårdslägen vilket gör arbetet i vingårdarna tidskrävande, på vissa platser rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör familjen. Montagne de Reims är en stor och varierande del av Champagneregionen med sluttningar i olika väderstreck. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en amfiteater av perfekt exponerade vingårdar i ett relativt varmt mikroklimat med utmärkta förutsättningar för druvan pinot noir. Jordmånen består av kiselhaltig lera på kalkstensgrund. Tre kilometer österut från Écueil, vid byn Villers-aux-Noeuds, har Savart sin största vingård, Le Mont Benoit, drygt en hektar, mestadels chardonnay, planterad i karg jordmån av ljus kalksten.
Filosofi
Familjen Savart har från början varit vad man i Champagne kallar odlare, ägare av vingårdar som de själva framställer sina viner från, till skillnad från champagnehusen vilka ofta köper in skördade druvor till sin produktion. Frédéric har således full kontroll över sina vingårdar året runt och kan själv styra kvaliteten och sätta sin prägel på vinerna. Flera av Frédéric Savarts vingårdar planterades av hans farfar René utan omplanteringar sedan dess. De gamla stockarna är en viktig faktor i Frédérics strävan efter koncentrerade och mineraliska viner. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna maxnivåer. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har experimenterat med nya och begagnade ekfat med olika ursprung för jäsning och lagring. Det senaste tillskottet är ekfat med ek från skogen ovanför hembyn Écueil. Stilen på Frédérics uppskattade viner kan beskrivas som uttrycksfulla och smakrika med distinkt mineralitet.
CAV0146
CAV0146 innehåller Frédérics tre årgångslösa viner, där man blandar vin från flera olika årgångar innan buteljering utan att skriva ut årgång på etiketten. Startpunkten i Savarts produktion heter l’Ouverture Premier Cru Brut (3 flaskor), ett vin gjort på enbart pinot noir-druvor från egendomens yngre vingårdar och ungefär en tredjedel vardera av årgångarna 2019, 2018 & 2017. Frédéric låter l’Ouverture, till skillnad från sina övriga viner, delvis genomgå malolaktisk jäsning, en naturlig process där vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyra. På nästa nivå hittar vi ekfatsjästa l’Accomplie Premier Cru Extra-Brut (2 flaskor), som kommer från gamla stockar, mestadels pinot noir men Frédéric gillar att blanda med lite chardonnay för friskheten. l’Accomplie är en blandning av vin från två årgångar (2019 & 2018) som tappats på flaska för kolsyrejäsning så sent som på hösten 2020 och fått 15 månaders vila på jästfällningen innan degorgering. Bulle de Rosé Premier Cru Extra-Brut (1 flaska) är Savarts efterfrågade roséchampagne. Denna upplaga är gjord på vin från 2019 och 2018 där den rosa färgen kommer från cirka fem procent rött stilla vin på pinot noir från 2018. Frédéric gör alltid det röda vinet från en liten isolerad vingård som kallas Les Gillis. Gamla stockar i varmt mikroklimat på den södra delen av sluttningen i Écueil, på gränsen till grannbyn Chamery. Bulle de Rosé är tappad på flaska i oktober 2020 och har fått ligga 15 månader på jästfällningen innan degorgering. Savarts viner har alltid en distinkt syra som gör att de passar utmärkt i sammanhang där plockmat eller tilltugg, gärna med markerad sälta, serveras. l’Ouverture är, tack vare sin något mjukare karaktär, ett utmärkt val till apéritif, varför inte med rostade mandlar eller lättsaltade potatischips som tilltugg. I l’Accomplie får vi ett koncentrerat vin med balanserad syra som passar suveränt till havskräftor eller varför inte sushi. Bulle de Rosé fungerar fint som aptitretande fördrink eller till förrätten på smörstekt råraka med rejäl klick löjrom och övriga klassiska tillbehör. För Savarts viner rekommenderas alltid några månaders vila efter degorgering. Upplevelsen blir allra bäst när flaskan öppnas en stund innan servering.
CAV0146 innehåller 6 flaskor:
3 flaskor NV Champagne Frédéric Savart l’Ouverture Premier Cru Brut – 375 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir, 100% premier cru. 80% jäst och lagrat på ståltank, 20% på stora ekfat. En tredjedel från basåret 2019, resten från 2018 & 2017. Tappat på flaska i april 2020. Degorgerad i januari 2022. Dosage 4 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2026. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor NV Champagne Frédéric Savart l’Accomplie Premier Cru Extra-Brut – 465 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80% pinot noir, 20% chardonnay, 100% premier cru. 100% jäst i stora ekfat (500 liter). 70% från basåret 2019, 30% reservvin från 2018. Tappad på flaska i oktober 2020. Degorgerad i januari 2022. Dosage 4 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |
|
1 flaska NV Champagne Frédéric Savart Bulle de Rosé Premier Cru Extra-Brut – 535 kr [.pdf]Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 40% pinot noir, 55% chardonnay och 5% rött vin från pinot noir. 100% premier cru. 100% jäst och lagrat på 350-liters ekfat. 80% från basåret 2019, 20% reservvin från 2018. Tappad på flaska i oktober 2020. Degorgerad i januari 2022. Dosage 3,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |