CAV0135

1 390 kr

CAV0135 innehåller

2 fl 2018 Georges Descombes Régnié Vieilles Vignes (225 kr/st)
2 fl 2018 Georges Descombes Brouilly Vieilles Vignes (235 kr/st)
2 fl 2018 Georges Descombes Morgon Vieilles Vignes (235 kr/st)

Leverans vecka 23-24

Slutsåld

Följ oss

Georges Descombes

Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.


Terroir

Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, något mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är huvudsakligen på denna nivå som Georges Descombes odlar sina druvor.


Filosofi

Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick där chansen att prova områdets bästa viner och upptäckte att de han gillade mest var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktionsvolym är naturligt lägre men ger de betydligt högre druvkvalitet. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt odlade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att säkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i rena och seriösa viner med både ungdomlig charm och utmärkt lagringspotential.


CAV0135

Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. Tre av dessa fyra finns representerade i CAV0135, samtliga från årgång 2018 och samtliga betecknas Vieilles Vignes för att markera att druvorna kommer från egendomens äldsta vinstockar. Växtsäsongen 2018 började långsamt med svala temperaturer och mer än normala mängder nederbörd hela våren. Vädret gjorde en dramatisk kursändring i mitten av juni när temperaturerna steg kraftigt och regnet lyste med sin frånvaro. De varma och torra förhållandena höll i sig hela sommaren – många platser i Beaujolais fick inte en enda droppe regn på två månader. Den normalstora skörden inleddes tidigare än vanligt, i början av september, och till mångas förvåning, och förmodligen tack vare de rikliga grundvattennivåerna från våren, hade vingårdarna klarat torkan alldeles utmärkt. Descombes viner från 2018 är synnerligen njutbara direkt, med sval, läskande frisk frukt inlindad i saftiga och mjuka tanniner. Charmtrollet Régnié Vieilles Vignes (2 flaskor) är förtjusande rödbärig, med saftig frukt och balanserad friskhet. Här räcker det att dra korken och ställa fram charkbrickan för spontan vinglädje. Från Beaujolais sydligaste Cru kommer Brouilly Vieilles Vignes (2 flaskor). En mörkare och lite mer kraftfull stil gör detta till ett utmärkt matvin. Morgon Vieilles Vignes (2 flaskor) kommer från sandiga jordar i kommunens västra delar. Det djupaste vinet i syskontrion och med en förtrollande elegans. Sammanfattningsvis tre unika viner, fullpackade med charm och med olika personlighet, men med en och samma tydliga avsändare.


CAV0135 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2018 G. Descombes Régnié Vieilles Vignes – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Régnié. 100% gamay från gamla vinstockar från vingårdar runt byn Régnié-Durette. Mineralrik jordmån av sand och rosa granit. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2019. 13,5 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2025. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Frisk och bärig doft med mosade, varma hallon, saftiga körsbär, örter, nymalen svartpeppar, saltlakrits och krossad sten. Smaken är läckert lekfull med mjukt sammetslik textur. Skogshallon, cassis, lakrits, viol, kött, örter och dammig grusväg. Balanserad och lång eftersmak med uppfriskande mineralitet. Ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan eller till örtmarinerad kyckling på grillen.

2 flaskor 2018 G. Descombes Brouilly Vieilles Vignes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Brouilly. 100% gamay från gamla stockar i västra delen av Brouilly. Karga granitjordar med inslag av kalksten. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2019. 13 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2026. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Komplex doft med mörkröda körsbär, skogshallon, viol, färska örter, lantgård och varm asfalt. Saftig, frisk och koncentrerad smak med sammetslen textur. Mörkröda hallon, körsbär, viol, örter, salmiak och mineral. Eftersmaken är lång och intensiv med markerad mineralsälta. Serveras svalt till grillade hantverkskorvar med fransk potatissallad.

2 flaskor 2018 G. Descombes Morgon Vieilles Vignes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Morgon. 100% gamay från gamla stockar i två sektorer av Morgon, Corcelette och Charmes. Jordmånen består av ett ytskikt sandig jord ovanpå vittrad skiffer. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2019. 13 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2027. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Djup och nyanserad doft med vildhallon, mörka körsbär, peppar, örter och dammig grusväg. Smaken är elegant och komplex med saftig frukt och helt mogna, mjuka tanniner. Hallon, körsbär, viol, nyskuren köttbit och stenig mineral. Stram, salt eftersmak med utmärkt längd. Passar utmärkt till grillad gris i alla former eller hemmagjorda högrevsburgare med smakrika tillbehör.

Ytterligare information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm