Ludovic Chanson
Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.
Terroir
Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar om lera och sand, med inslag av flinta. Den höga andelen sand ger vingårdarna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.
Filosofi
Ludovic är övertygad om att vinet görs i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.
CAV0088
CAV0088 handlar faktiskt inte alls om Montlouis-sur-Loire. I april 2016 drabbades nämligen området av en synnerligen svår frostnatt, som de redan knoppade vinrankorna inte klarade av att hantera. I stort sett inga druvor kunde skördas överhuvudtaget i appellationen årgång 2016. Men Ludovic Chanson lät sig inte besegras. Han kontaktade vänner i Loiredalen men även sydvästra Frankrike för att höra om de kunde tänka sig sälja delar av sin skörd till honom. Resultatet blev att Ludovic trots allt kunde göra en liten mängd vin, klassat Vin de France med ekologisk certifiering, från årgång 2016. De två vinerna blev synnerligen lyckade, utan tvekan i klass med den höga kvalitet Chanson regelbundet producerar i Montlouis. Den charmiga Les Pions (2 flaskor) är Ludovics Petillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 18 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork. Det stilla vinet Les Cabotines (4 flaskor) är klart präglat av Ludovics stil, med frukt och balans som kännetecken. Ett harmoniskt vin, perfekt för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. Sammanfattningsvis två förträffliga sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet, som berättar om Ludovics övertygelse att vända en katastrof till framgång.
CAV0088 innehåller 6 flaskor enligt följande:
2 flaskor 2016 Ludovic Chanson Vin de France Petillant Naturel Les Pions – 175 kr/st [.pdf]
|
|
4 flaskor 2016 Ludovic Chanson Vin de France Les Cabotines – 185 kr/st [.pdf]
|