Domaine Grosbois
På ett ståtligt 1500-talsgods, vackert beläget mitt i vingårdarna på sluttningen mellan Chinon och Panzoult i Loiredalen, hittar vi Domaine Grosbois. Egendomen heter Le Pressoir och har varit i familjen Grosbois ägo åtminstone sedan franska revolutionen. De omgivande vingårdarna planterades efter första världskriget och en del av de vinstockarna finns fortfarande kvar, snart 100 år gamla. Idag driver den talangfulle Nicolas Grosbois egendomen efter att 2008 helt ha tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom och vinerna räknas till de bästa i Chinon.
Terroir
Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, la Loire. Här finns perfekt sydexponerade vinodlingar som nästan uteslutande är planterade med cabernet franc. Druvan, som på andra platser än i Loiredalen ofta används som blandningspartner, ger på egen hand i Chinons terroir vackert rubinröda viner som är omtyckta för sin svala karaktär och matvänlighet. Jordmånen i Chinon varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna. Det svala klimatet och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fina aromer och smakintensitet.
Filosofi
Efter sin vinutbildning spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjens egendom innan Nicolas helt tog över ansvaret 2008. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas håller vinerna från sina 12 olika vingårdslägen separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas är inte rädd för att experimentera för att uppnå målet. De senaste åren har Nicolas börjat luta åt att ekfat inte är nödvändigt för hans viner, de gamla stockarna ger frukten djup och komplexitet på egen hand. Vinerna buteljeras ofta inom ett år efter skörd för att behålla sin friska frukt.
CAV0073
Vi inleder CAV0073 mer än 50 mil från Chinon. Berättelsen börjar den aprilnatt 2016 då vårfrosten snuvade Nicolas Grosbois på hela hans Chinon-skörd. För att kunna producera vin detta år, när Moder Natur varit onödigt sträng mot Loiredalen, sökte han kontakt med sina vinodlande vänner söderöver för möjligheten att köpa druvor. Kravet var ekologiska odlingar som förvaltats på bästa sätt. Han fann vad han sökte i Gaillac, i sydvästra Frankrike, och satte snart av för att handplocka och vinifiera druvorna. Resultatet blev fenomenalt. 2016 La cousine de ma mère ’Chiner’ (3 flaskor) är gjort på lika delar av fyra olika druvsorter, två lokala (duras, braucol) och två mer internationellt kända (syrah, merlot). Vinifiering och lagring har präglats av Nicolas karaktäristiskt varsamma handlag för att skapa ett svalt och saftigt vin, perfekt balanserat för omedelbar njutning. Året innan katastrofen i Chinon var däremot fullt av slösande solsken och värme, 2015 har redan hyllats en av de stor årgångarna på 2000-talet. Från leriga jordar mitt på sluttningen vid le pressoir kommer Gabare (2 flaskor). Perfekt balans mellan saftig, solmogen frukt och uppfriskande syror. Ett utmärkt matvin med fin lagringspotential. Från egendomens mest värdefulla jordplätt kommer det sällsynta toppvinet 2015 Clos du Noyer (1 flaska). Vingården har fått sitt namn av det ståtliga valnötsträd som markerar dess början. Kalkstenen ligger närmare ytan här vilket alltid ger vinet en finstämd elegans. Vinerna från Domaine Grosbois passar perfekt i de flesta sammanhang och synnerligen bra till mat. ”Kusinen” La Cousine de ma mère serveras bäst källarsvalt, i sällskap av goda vänner och lite charkuterier medan man väntar in den perfekta glödbädden en ljummen sensommarkväll. Blir det någon flaska över så är det ingen dum idé att spara till nästa sommar. Gabare är ett lysande matvin, användbart i en mängd olika sammanhang, men kanske allra bäst till grillat kött, gärna serverat med en enkel fransk potatissallad. Clos du Noyer är ett stort vin där något års tålamod kommer belönas rikligt. För den som låter nyfikenhet ta över gäller ett par timmar i karaff och en prima köttbit på tallriken.
CAV0073 innehåller 6 flaskor:
3 flaskor 2016 Vin de France La Cousine de ma mère ’Chiner’ – 115 kr/st [.pdf]Rött vin. Vin de France. 25% merlot, 25% syrah, 25% braucol och 25% duras från ekologiskt certifierade vingårdar i Gaillac. Jordmånen består av kalkhaltig lera. Jäst och lagrat på tank i 6 månader. Buteljerad i april 2017. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5 % alkohol. Drick: 2017-2019. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2015 Domaine Grosbois Chinon Gabare – 175 kr/st [.pdf]Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på tank och stora ekfat i 10 månader. Buteljerat i juni 2016. Ekologiskt certifierat (AB). 13% alkohol. Drick: 2017-2022. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 timme. |
|
1 flaska 2015 Domaine Grosbois Chinon Clos du Noyer – 295 kr [.pdf]Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingården Clos du Noyer. Rakt sydlig exponering högst upp på sluttningen med inslag av järn och millarge i den leriga jorden. Jäst och lagrat i cementkar i 10 månader. Buteljerat i juni 2016. Ekologiskt certifierat (AB). 13,5% alkohol. Drick: 2018-2027. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 timmar. |