CAV0042

1 690 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pehu Simonet

I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år tillbaka har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu Simonet erkänd för sin Grand Cru Champagne från Verzenay.


Terroir

Pehu Simonets vingårdar är belägna i de fem Grand Cru-byarna VerzenayVerzySilleryMailly och Le Mesnil sur Oger. Odlingarna består till 75 procent av druvan pinot noir och resterande 25% av chardonnay. Pinot noir tar fram områdets berömda mineralitet och chardonnaydruvorna ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Läget fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Den ljusa kalkstensgrunden ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.


Filosofi

I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för det röda vinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då vinerna har tillräcklig koncentration. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för kolsyrejäsning enligt méthode classique under sommaren efter skörd och får vila på jästfällningen i minst två år. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där sötman får en mer naturlig karaktär.


CAV0042

CAV0042 innehåller tre olika champagner från Pehu Simonet som alla tre tydligt visar både sitt ursprung och Davids skickliga handlag i källaren. Två av dem är egendomens årgångslösa champagner som går under samlingsnamnet Face Nord för att betona den unika nordliga riktningen på Verzenaysluttningen. Davids mål med dessa är att skapa charmiga, fruktiga champagner som ska vara goda att dricka redan när de lämnar hans källare. Face Nord Brut Grand Cru (3 flaskor) är Pehu Simonets viktigaste champagne som står för en stor del av produktionen. Denna cuvée är alltid producerad utifrån en basårgång, i detta fall 2011. Basvinet kompletteras med reservvin som lagrats enligt soleraprincip i en stor tank som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Metoden gör att David alltid har ett reservvin med viss mognad som kan balansera det unga och friska basvinet perfekt. Samma princip gäller för Pehu Simonets roséchampagne Face Nord Rosé Grand Cru (2 flaskor), där basvinet blandas med en knapp tiondel rött, ekfatslagrat vin från samma basårgång, 2011. CAV0042 innehåller även Pehu Simonets sällsynta Blanc de Blancs 2010 Fins Lieux No 5 Mesnil sur Oger Millésimé Grand Cru (1 flaska). Denna årgångshampagne görs i mycket liten upplaga från en halv hektar vingårdar i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger som kommer från Davids frus sida av familjen. Här består jordmånen av krita och man odlar uteslutande chardonnay som ger friska, strama viner med distinkt mineralitet. Skörden 2010 i Champagne har belönat de mest noggranna odlarna med harmoniska viner där friska syror balanserar den mogna frukten. Champagnerna från Pehu Simonet, med sin fruktiga stil och krispiga syra, är som gjorda för sommaren. Båda de årgångslösa Face Nord-vinerna passar perfekt till apéritif på ljumna sommarkvällar. Servera inte för kallt och välj gärna tilltugg som snittar på skagenröra eller lax. Med årgångsvinet från Mesnil sur Oger får man en champagne med utmärkt lagringspotential. Varför inte spara till ett speciellt tillfälle några år framåt i tiden.


Vad andra tycker om Pehu-Simonet

”Pehu-Simonet – A star in Verzenay”

”If you haven”t paid attention to Pehu-Simonet in the past, it is time to wake up and smell the Champagne – you will be glad you did.”

Brad Baker Champagne Warrior Issue #7 2010-07


CAV0042 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Grand Cru – 255 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från Verzenay, Verzy och Sillery. 70% basår 2011, 30% reservvin. 30 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2015. Dosage 8 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2019. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och fruktig doft med grönt äpple, mogen citrus, ängsblommor, rostade nötter och mineral. Mycket frisk och intensiv smak med krämig textur. Grönt och rött äpple, blodapelsin, passionsfrukt och hasselnötter. Energifylld, lång eftersmak med stram mineralitet. Perfekt som aptitretande fördrink.

2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Rosé Grand Cru – 285 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 8% rött vin) och 20% chardonnay från Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. 75% från årgång 2011, 25% reservvin. 30 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2015. Dosage 8 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2019. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och sommarblommig doft med vilda hallon, solmogna körsbär, smultron, rabarber och stenig mineral. Elegant och intensiv smak i perfekt balans. Syrliga körsbär, mogna röda äpplen, blodgrape och kalkstensmineral. Stram och uppfriskande eftersmak. En roséchampagne som gjord för sommarens utomhusmingel eller varför inte till sushi.

1 flaska 2010 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No 5 Mesnil sur Oger Millésimé Grand Cru – 355 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Mesnil sur Oger. 100% chardonnay, jäst och lagrat på ståltank. Årgång 2010. 42 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2015. Dosage 8 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med mogna gula och röda äpplen, grillad citron, mjölkchoklad och kritig mineral. Smaken är fruktig och stram med balanserad syra. Saftig citrus, pomelo, gröna äpplen och rostade nötter. Lång, komplex eftersmak med uppfriskande och stram kritig mineralitet. En årgångschampagne för källaren. Servera till grillade skaldjur vid ett speciellt tillfälle.

 

 

 

Ytterligare information

Vikt 10 kg