CAV0038

1 090 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Labet

Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina föräldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som ett toppnamn i Jura.


Terroir

Domaine Labet består av 12 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med friskhet och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.


Filosofi

Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och sedan 2013 har man inlett arbetet med att certifiera hela egendomen för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.


CAV0038

CAV0038 innehåller tre olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla tre gjorda i ouillé-stil, från tre olika årgångar med distinkt olika karaktär. Från egendomens yngre stockar, i sex olika vingårdar runt byn Rotalier, kommer 2013 Cuvée Fleurs (2 flaskor). Årgång 2013 bjöd på stora vädervariationer där skörden blev betydligt mindre än vanligt och inträffade senare än på mycket länge, först i början av oktober kunde man plocka druvorna. Vinerna går i sval stil med fokus på friskhet och mineralitet. Vinet 2012 Les Champs Rouges (2 flaskor) hette fram till årgång 2011 Fleur de Chardonnay, men har nu bytt till samma namn som vingården Les Champs Rouges. Här är chardonnay-stockarna planterade i en speciell typ av porös, röd kalksten under endast någon decimeter lerig jord. 2012 var en nyckfull årgång med mycket regn och stormar men där en rekordvarm värmebölja i augusti bidrog till goda förutsättningar för en fin skörd i slutet av september. Vinerna från 2012 går i en balanserad, elegant och mineralisk stil, någonstans mittemellan svala 2013 och varma 2011. 2011 Les Varrons (2 flaskor) kommer från vingården Les Varrons planterad med chardonnay på 1940-talet. Vingården ligger bara ett stenkast från Les Champs Rouges men kalkstenen här har skiftat till ljusare, gul färg som täcks av en halvmeter tjockt lager blå märgel. 2011 var en varm årgång med tidig skörd, redan andra veckan i september var druvorna plockade. Det varma året har gett generösa och fylliga viner med avrundade syror. Domaine Labets relativt kraftiga chardonnay-viner är som gjorda för att ackompanjera måltider. Den unga och pigga 2013 Cuvée Fleurs dricker vi redan i sommar till smakrika fiskrätter. Både 2012 Les Champs Rouges och 2011 Les Varrons passar utmärkt att servera till vårens första kyckling, där vi inte fegar med grädde i sås och tillbehör. Men frågan är om inte alla tre viner gör sig bäst i goda vänners lag, med en rejäl bit av Juras legendariska ost Comté på bordet.


Vad andra tycker om Domaine Labet

”My admiration for this estate only continues with the new generation taking over. My thanks to Alain and Josie for both the domaine and the new generation you nurtured so well.”

Wink Lorch 2013-02-21


CAV0038 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2013 Domaine Labet Côtes du Jura Cuvée Fleurs – 145 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 30-40 åriga stockar i sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Jäst och lagrat med jästfällningen på 4-10 år gamla ekfat i 15 månader. Skördeuttag 35 hl/ha. Buteljerat i februari 2015. 13,1% alkohol. Drick: 2015-2019. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk och blommig doft med gula äpplen, vit persika, örter, anis och krutrökig mineral. Stram och frisk smak. Mogna gula äpplen, grillad citron, persika, gula blommor, honung och jordig mineral. Sval och frisk eftersmak med utmärkt energi. Perfekt till grillad fisk med citron eller som aptitretande sällskapsdryck.

2 flaskor 2012 Domaine Labet Côtes du Jura Les Champs Rouges – 185 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1968 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 12 månader. Skördeuttag 38 hl/ha. Buteljerat i januari 2014. 12,8% alkohol. Drick: 2015-2019. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 timme.
Komplex doft med kanderad citrus, honung, gula äpplen, smördeg och jordig mineral. Smaken är generös, krämig och stram. Gula äpplen, stjärnfrukt, arrak, vita blommor och krossad sten. Energifylld eftersmak med stram kalkstensmineralitet. Ett generöst vin som passar bra till smakrika kyckling- eller fläskrätter eller till comtéosten efter maten.

2 flaskor 2011 Domaine Labet Côtes du Jura Les Varrons – 215 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 70-åriga stockar i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 22 månader. Skördeuttag 34 hl/ha. Buteljerat i juli 2013. 13,3% alkohol. Drick: 2015-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med röda och gula äpplen, orientaliska kryddor, vita blommor och rökig flintasten. Kraftig, fyllig och koncentrerad smak. Höstäpplen, torkad exotisk frukt, kryddor och blöt sten. Komplex och mineralisk eftersmak med utmärkt längd. Ett självklart val till kyckling i gräddsås eller smakrika fiskrätter.

Ytterligare information

Vikt 10 kg