Domaine Pierre Usseglio
Francis Usseglio invandrade till Châteauneuf-du-Pape från Italien i sviterna av den stora depressionen 1931. Efter att under femton år ha arbetat på vingårdar i området fick han efter andra världskriget chansen att starta sin egen produktion. Hans son Pierre gjorde sin första skörd ihop med sin far 1949 och tog så småningom över egendomen som fick namnet Domaine Pierre Usseglio. Pierre gjorde 50 skördar innan han 1999 pensionerade sig och lämnade över kontrollen till sina två söner, Jean-Pierre och Thierry. Bröderna har sedan dess ökat ambitionsnivån ytterligare och genomfört en modernisering av egendomen som nu räknas till de bästa producenterna i Châteauneuf-du-Pape.
Terroir
Domaine Pierre Usseglio består idag av totalt 38 hektar vingårdar i och runt byn Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Klimatet är torrt och varmt och det är inte ovanligt att termometern visar 40 grader på sommaren i denna soliga del av Frankrike. Den friska mistralvinden hjälper till att balansera de höga temperaturerna och håller fukt och sjukdomar borta i vingårdarna. 21 hektar av familjen Usseglios vingårdar ligger inom den berömda appellationen Châteauneuf-du-Pape. Här samsas fyra distinkt olika jordmåner om utrymmet, från de karga, svala och kalkstensrika jordarna norr om byn till södra delens varma terroir med de berömda runda stenarna, galets roulets. Hos Domaine Pierre Usseglio har man alltid varit övertygad om att det bästa och mest ursprungstypiska vinet får man om man blandar vinerna från hela appellationen till ett vin. De vingårdar som klassas Côtes du Rhône ligger ett stenkast utanför södra delen av Châteauneuf-du-Pape och levererar kraftiga och fylliga viner. I sandiga jordar på Rhôneflodens östra bädd har Jean-Pierre och Thierry planterat några hektar för området ovanliga druvsorter, marselan och merlot. Detta är oklassad vinmark, så vinet får enbart kallas Vin de France, trots att det härifrån endast är några hundra meter till Châteauneuf-du-Pape.
Filosofi
I Châteauneuf-du-Pape tillåts tretton olika druvsorter ingå i vinerna men Domaine Pierre Usseglio har alltid fokuserat på de fyra sorter man anser ge bäst kvalitet. Fyra femtedelar av familjens odlingar består av grenache, 15 procent av syrah med resten mourvèdre och cinsault. Jean-Pierre och Thierry är mycket stolta över sina gamla vinstockar som på många platser är mellan 65 och 100 år gamla. De gamla stockarnas rötter har genom åren letat sig långt ner i jorden och ger naturligt små skördar med koncentrerad frukt och utpräglad mineralitet. Bröderna har delat upp sysslorna så att Jean-Pierre har ansvar för arbetet i vingården medan Thierry är maître de chai, ansvarig i källaren. Filosofin är i grunden traditionell med fullständig avstjälkning av klasarna, långa jästider i cementtankar och lång mognadslagring i huvudsak på 50 hektoliter stora ekliggare (foudres) och cementtankar. För Thierry och Jean-Pierre är det viktigt att skapa viner som gör att man vill dricka upp hela flaskan när man väl öppnar den.
CAV0033
CAV0033 är komponerad av tre olika viner från Domaine Pierre Usseglios senast släppta årgångar. Den charmigt lekfulla 2013 Vin de France Panorama (2 flaskor) är Usseglios enklaste vin där filosofin är att skapa ett välbalanserat och okomplicerat vin som är gott att dricka ungt på den pigga frukten. Druvorna kommer från unga vinstockar planterade i sandig jord på svala platser nära Rhônefloden. Betydligt seriösare i sin framtoning är 2012 Côtes du Rhône (2 flaskor) från vingårdar alldeles utanför de varmaste delarna av Châteauneuf-du-Pape. Vinet har gott om kraft, mineralitet och uppfriskande finess tack vare den svala årgången. Huvudrollen i CAV0033 spelas av 2012 Châteauneuf-du-Pape (2 flaskor). Även här har den svala årgången bidragit med finess, detaljrikedom och intensiv mineralitet. Troget sitt ursprung är vinet elegant och komplext med utmärkt potential för några års lagring. Vin de France Panorama och Côtes du Rhône passar utmärkt att ha nära till hands när höstens viltsäsong dragit igång. Spara gärna någon flaska Côtes du Rhône till nästa grillsäsong för att uppleva hur fint de utvecklas med lite lagring. Bröderna Usseglios Châteauneuf-du-Pape belönar alltid den som kan ha lite tålamod och spara flaskorna något eller några år. Idag är vinet ungt, stramt och mineraliskt men räkna med att några års lagring lockar fram mer komplexitet, en finstämd kryddighet och lite avrundade tanniner. Lufta gärna vinet någon timme i karaff och servera till finaste möjliga lammkött, gärna tillagat med lite sydfransk inspiration.
Vad andra tycker om Domaine Pierre Usseglio
”This estate has always made good wines, but with the ascendancy of brothers Jean-Pierre and Thierry Usseglio it has become one of Châteauneuf-du-Pape’s superstars.”
Robert M. Parker, Parker”s Wine Buyer”s Guide, 7th Edition
CAV0033 innehåller 6 flaskor:
2 flaskor 2013 Domaine Pierre Usseglio Vin de France Panorama – 85 kr/st [.pdf]Rött vin. Vin de France. 40% marselan, 30% merlot, 15% grenache och 15% syrah från vingårdar alldeles intill rhônefloden. Jäst och lagrat på tank i 5 månader. Buteljerat i februari 2014. Skördeuttag 40 hl/ha. 14% alkohol. Drick 2014-2017. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2012 Domaine Pierre Usseglio Côtes du Rhône – 115 kr/st [.pdf]Rött vin. AOC Côtes du Rhône. 80% grenache, 15% mourvèdre och 5% cinsault från vingårdar alldeles utanför appellationsgränsen till Châteauneuf-du-Pape. Jäst och lagrat på cementtank i 8 månader. Buteljerat i maj 2013. Skördeuttag 32 hl/ha. 14% alkohol. Drick 2014-2018. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2012 Domaine Pierre Usseglio Châteauneuf-du-Pape – 245 kr/st [.pdf]Rött vin. AOC Châteauneuf-du-Pape. 80% grenache, 10% syrah, 5% mourvèdre och 5% cinsault. Jäst i cementtank och lagrat på cementtank, stora foudres och ekfat i 12 månader, därefter ytterligare 8 månader på cementtank. Buteljerat i maj 2014. Skördeuttag 27 hl/ha. 14,5% alkohol. Drick 2015-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim. |