Champagne Pehu-Simonet
I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu-Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år tillbaka har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu-Simonet erkänd för sin Grand Cru Champagne från Verzenay.
Terroir
Pehu-Simonet äger 6 hektar vingårdar i Grand Cru-byarna Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. Odlingarna består till 75 procent av druvan pinot noir och resterande 25% av chardonnay. Pinot noir tar fram områdets berömda mineralitet och chardonnaydruvorna ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Detta läge fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Den ljusa kalkstensgrunden ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.
Filosofi
I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu-Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för det röda vinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då vinerna har tillräcklig koncentration. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu-Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för kolsyrejäsning enligt méthode classique under våren efter skörd och får vila på jästfällningen i minst 20 månader. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där sötman får en naturlig karaktär. Dosagen, mängden tillsatt socker, blir dessutom alltid densamma genom denna metod, 8,44 gram per liter.
CAV0030
CAV0030 innehåller tre olika champagner från Pehu-Simonet som alla tre tydligt visar både sitt gemensamma ursprung och Davids skickliga handlag i källaren. Brut Selection är Davids viktigaste cuvée då den representerar egendomens stil och står för en stor del av produktionen. Denna cuvée är alltid producerad utifrån en basårgång, i detta fall 2011. Basvinet kompletteras med reservvin som lagrats enligt soleraprincip i en stor tank som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Denna metod gör att David alltid har ett reservvin med viss mognad som kan balansera det unga och friska basvinet perfekt. Samma princip gäller för Brut Rosé, där basvinet blandas med en tiondel rött, ekfatslagrat vin från samma basårgång, 2010. Davids stolthet är hans Blanc de Noirs, en ren pinot noir-champagne som kommer från gamla stockar i två av Verzenays bästa vingårdar. David vill här ge den specifika terroiren i de två vingårdarna ett tydligt uttryck och blandar därför inte med reservvin utan detta vin är alltid från en årgång, i detta fall 2010. David deklarerar inte sin Blanc de Noirs som årgångschampagne, därav beteckningen NV (engelska Non-Vintage för icke deklarerad årgångschampagne). Skörden 2010 i Champagne har belönat de mest noggranna odlarna med harmoniska viner där friska syror balanserar den mogna frukten. Vi tycker att champagnerna från Pehu-Simonet, med sin krispiga syra och omedelbara charm, passar perfekt till sommaren. Brut Selection är som gjord för apéritif, till Brut Rosé tar vi fram tilltugg som skagen- och laxsnittar medan Blanc de Noirs passar perfekt till grillad fisk eller höstens första hummersoppa. Alla tre blir bättre av att öppnas en stund innan och inte serveras för kallt.
Vad andra tycker om Pehu-Simonet
”Pehu-Simonet – A star in Verzenay”
”If you haven’t paid attention to Pehu-Simonet in the past, it is time to wake up and smell the Champagne – you will be glad you did.”
Brad Baker Champagne Warrior Issue #7 2010-07
CAV0030 innehåller 6 flaskor:
2 flaskor NV Champagne Pehu-Simonet Brut Selection Grand Cru – 265 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från Verzenay, Verzy och Sillery. 70% basår 2011, 30% reservvin. 24 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i mars 2014. Dosage 8,44 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2018. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor NV Champagne Pehu-Simonet Brut Rosé Grand Cru – 295 kr/st [.pdf]Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 10% rött vin) och 20% chardonnay från Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. 80% från årgång 2010, 20% reservvin. 34 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2014. Dosage 8,44 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2018. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor NV Champagne Pehu-Simonet Brut Blanc de Noirs Grand Cru – 335 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Verzenay. 100% pinot noir, delvis ekfatslagrad, från årgång 2010 och gamla stockar i vingårdarna Les Perthois och Les Noues. 34 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2014. Dosage 8,44 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
|