CAV0010

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Clos Puy Arnaud

I Belvès-de-Castillon, cirka 10 km öster om den berömda vinbyn Saint-Émilion på Bordeauxs högra strand, hittar vi egendomen Clos Puy Arnaud. Redan 1868 nämns Puy Arnaud som en toppklassad växtplats i Édouard Férets klassiska Bordeaux-bibel Bordeaux at ses Vins men det är först i samband med Thierry Valettes intåg på egendomen som vinerna verkligen visar platsens fulla potential.

Berättelsen om familjen Valette börjar med vinhandlaren Alexandre Valette som gjorde sig tillräckligt förmögen för att på 1940-talet kunna förvärva två numer mycket berömda vinslott på högra stranden i Bordeaux, Château Troplong-Mondot och Château Pavie. Dessa två slott gick efter Alexandres död i arv till varsin sonson, medan en tredje sonson, Thierry Valette, sökte sin karriär inom sin stora passion för musik och dans. Först senare upptäckte Thierry sitt intresse för vinmakning och flyttade tillbaka till Bordeaux. Efter tio års skolning och praktik ihop med några av regionens mest kända vinmakare kände han sig nu redo att gå sin egen väg. Han förvärvade år 2000 Clos Puy Arnaud övertygad om platsens potential, en egenskap han påstår sig ha ärvt av sin farfar. 12 år senare är Thierry Valettes vision fortfarande densamma, att skapa viner som balanserar mellan den traditionella stilen med finess och elegans och ett direkt och fruktigt uttryck med frisk mineralitet.

Appellationen Castillon-Côtes de Bordeaux består till stor del av samma kalkstensplatå som gjort Saint-Émilion berömd. Den mycket hårda typen av kalksten kallas calcaire à astéries och täcks av ett mycket tunt lager jord. Den karga jordmånen ger bra förutsättningar men som Thierry påpekar, det är kombinationen av bergrunden och jordens organiska innehåll som utgör terroir, aldrig endast berggrunden. Thierry har alltid varit övertygad om sitt ansvar gentemot naturen och att relationen mellan vinbonde och vingård måste respekteras. Att bruka jorden med ekologiska metoder har därför varit självklart och med hjälp av den övertygade biodynamikern Anne Calderoni upptäckte han de biodynamiska principerna som idag präglar arbetet på Clos Puy Arnaud. Thierry är övertygad om att den biodynamiska filosofin har hjälpt honom i strävan efter mineralitet och friskhet i vinerna.


I vingården märks Thierrys övertygelse. Han anser att de traditionella producenterna i området är lite för bekymrade över estetiken i vingårdarna vilket leder till överdriven behandling av bland annat vinrankornas lövverk och gräset mellan raderna. Lika illa är den motsatta, naiva synen på vinframställning som något som naturen själv klarar av utan mänskliga ingrepp. Thierry söker en förnuftig medelväg där målet är vackra druvor som får omges av biologisk mångfald, vilket gör att man måste anpassa åtgärderna i vingården efter växtsäsongens unika förutsättningar. Vad gäller druvsorterna så hoppas Thierry att egendomen ska bestå av 40% cabernet franc så småningom. Idag är de 12 hektaren planterade med cirka 70% merlot, 25% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon. Har man under växtsäsongen lyckats i vingården handlar jobbet i källaren mest om att behålla de fina druvornas egenskaper så att de ger så bra vin som möjligt. Manuell skörd, en försiktig sortering och avstjälkning följs av en långsam och sval maceration före jäsningen. Själva jäsningen sker enbart med vingårdens naturliga jäst och vid högst 25-26 vilket ger försiktig extrahering av färg och tanniner. Man väljer sina leverantörer av ekfat mycket noggrant och använder aldrig mer än 30% nya ekfat under lagringen. Thierry liknar sin filosofi mer med Bourgogne än den traditionella vinframställningen i Bordeaux.


 

Egendomen producerar idag tre olika viner. Den fruktdrivna Cuvée Bistrot som medvetet gjorts i en omedelbart drickbar stil med tydlig influens från de bästa vinmakarna i Loire och Beaujolais. Cuvée Pervenche är egendomens ”andravin” som med frukt och en lite mer seriös struktur är ett utmärkt matvin som också kan lagras. Egendomens Grand Vin, Clos Puy Arnaud, är ett komplett vin med stor komplexitet som får fina omdömen av världens vinkritiker.

 

 


Vad andra tycker om Clos Puy Arnaud

2008 Clos Puy Arnaud 91 LGP – ”Ambitiös och komplex doft med toner av tryffel, mörka bär, lakrits, rostat kaffe, perfekt integrerad ek, smaken är koncentrerad utan att vara baktung, lager av elegant frukt, tryffel och lakrits, rundade tanniner och en elegant mycket lång eftersmak, ett strålande vin.”

– Andreas Larsson, Livets Goda 2012-03-21

”I think what Thierry Valette has achieved here is impressive. He has clearly trodden his own path over the years, and that it has brought him and his wines to where they are today is commendable.”

Chris Kissack, Winedoctor 2012-11-04


CAV 0010 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2011 La Cuvée Bistrot de Puy Arnaud

Rött vin. AOC Côtes de Bordeaux. 80 % merlot, 15 % cabernet franc och 5 % cabernet sauvignon. Tidigt skördade druvor från yngre stockar. Jäst och lagrat på cementtank under 5 månader. 13 % alkohol. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat.
Ren och öppen doft med massor av plommonfrukt, skogshallon, cassis, peppar och mineral. Sval och fruktig smak med balanserad friskhet i elegant och snygg stil. Kalkstensmineral i eftersmaken. Ett tillgängligt och saftigt vin, passar bra till charkuterier. Drick 2012-2014. (105 kr/st)

2 flaskor 2010 Cuvée Pervenche Puy Arnaud

Rött vin. AOC Castillon – Côtes de Bordeaux. 95 % merlot, 5 % cabernet franc. Hälften av vinet har lagrats på tank och hälften på 1-2 åriga ekfat. Skördeuttag 37 hl/ha. 14 % alkohol. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat.
Ren och finstämd doft med mineral och tät, lite kryddig frukt med björnbär, blåbär och körsbär. Stram i smaken med mörka bär, mineral och kryddor. Elegant och balanserat med fin friskhet, mineralitet och matvänliga, tuggbara tanniner. Lång eftersmak med grusiga mineraler. Ett matvin som passar perfekt till Entrecôte med béarnaisesås. Drick 2012-2018. (145 kr/st)

2 flaskor 2008 Clos Puy Arnaud

Rött vin. AOC Castillon – Côtes de Bordeaux. 65 % merlot, 30 % cabernet franc, 5 % cabernet sauvignon. Mognadslagring 12 månader i ekfat varav 25 % nya och resterande 1-2 år gamla. Skördeuttag 24 hl/ha. 14 % alkohol. 2008 var vingården under konvertering till ekologisk (AB) och biodynamisk (biodyvin) certifiering.
Inbjudande, tät och mycket komplex doft. Körsbär, plommon, svarta vinbär och parfym med lite vanilj. Kryddor, rostad kaffe, tobak, ceder och svart tryffel. Koncentrerad smak med kraft och finess i perfekt balans. Frisk, sval frukt och mineralitet i den mycket långa och finstämda eftersmaken. Ett stort vin, som gjort för höstens vilträtter. Drick 2012-2022. (245 kr/st)

Ytterligare information

Vikt 10 kg