Domaine Grosbois
Nicolas Grosbois var mycket nära att bli vinbonde i Indien för sex år sedan men när projektet havererade två veckor före avresa så tillfrågades han av sina föräldrar om han inte istället kände sig redo att ta över ansvaret för familjens egendom i Panzoult. Efter sju år som vinmakare på fyra olika kontinenter (Asien hade blivit den femte!) kände Nicolas att tillfället var perfekt för att flytta hem. Idag räknas Nicolas som en ledande gestalt i den nya generationen vinbönder i Loiredalen och när han ser tillbaka är han är mycket glad att hans tilltänkta karriär i Indien inte blev av.
Panzoult ligger i den östra delen av distriktet Chinon i Loire-dalen, känt för att producera röda viner enbart på druvsorten cabernet franc. Appellationen Chinon omger den lilla floden Vienne, en biflod till den majestätiska Loire-floden. På norra sidan Vienne finns de bästa, perfekt sydsluttande vingårdarna för cabernet franc. Klimatet är svalt och de långa växtsäsongerna ger druvorna möjlighet att utveckla fin parfym och intensitet. Jordmånen varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna där vi hittar Grosbois bästa vingård Clos du Noyer med utmärkta förutsättningar för stora viner.
Nicolas har sett mycket bra men också många dåliga saker under sina sju år i vingårdar världen över. Dessa erfarenheter har bidragit till den kompromisslösa inställning till kvalitet han nu tagit med sig hem till Chinon. Hans första åtgärd när han 2006 tog över ansvaret för Domaine Grosbois var att helt avbryta användningen av kemikalier och bekämpningsmedel i vingårdarna. Under de följande åren har han märkt tydligt hur jorden har återfått energi och sitt naturliga liv. Han beskriver det som att vingårdarna vibrerar av liv. Egendomen är formellt under konvertering till ekologisk (AB fr.o.m. årgång 2012) och biodynamisk (demeter fr.o.m. årgång 2013) certifiering. Manuell skörd och minimalt med svavel är andra faktorer som höjt kvaliteten avsevärd. Att se Nicolas i vingården är både lärorikt och underhållande. Han springer från rad till rad och stoppar nävarna i jorden för att visa skillnaden i jordmån bara på några meters avstånd. Och visst har han en poäng, för plötsligt känner vi doften av svamp i jorden på en plats som vi inte kände på ett annat ställe tio meter bort.
Enkelhet är nyckelordet i vinmakningen. Några dagars kallmacerering följs av 7-12 dagars full jäsning med en överpumpning per dag och sedan ett par dagars vila för det färdigjästa vinet innan lagringen tar vid. Nicolas menar att mjuk och försiktig extrahering är helt nödvändigt när man jobbar med cabernet franc. I lagringskällaren tilltar lekfullheten i Nicolas ögon. Han klättrar från tank till tank och fat till fat för att prova hur vinerna utvecklas under deras lagringstid. Han är inte rädd för att experimentera med metoder och han älskar att blanda de olika vinerna på prov för att ständigt försöka förbättra slutresultaten. Till exempel har han i en mycket liten andel av 2010 års version av Chinon Gabare blandat i lite vin från Clos du Noyer och när vi provar de två versionerna bredvid varandra ser vi till att omedelbart lägga beslag på en allokering av denna ”dopade” versionen till CAV 0009. Nicolas söker alltid viner som är äkta Chinon men med bibehållen friskhet, finess och avrundade kanter. En viktig detalj ligger i att inte stressa fram vinerna under lagringen utan låta dem få den tid de behöver för att vara redo för buteljering. För de enklare vinerna kan det räcka med ett knappt år medan de bästa vinerna kan behöva närmare två år i Grosbois källare innan de är redo för buteljering.
Nicolas är helt övertygad om att potentialen för finess och elegans finns i Chinon, något som vi tycker han demonstrerar med sina första årgångar hos Domaine Grosbois. Hans viner erbjuder variation samtidigt som de är väldigt trogna sitt ursprung i ren, sval och aromatisk stil.
Vad andra tycker om Domaine Grosbois
”Suget efter enkla, lättdruckna, transparenta och ursprungstypiska viner bara växer. Den senaste upptäckten i skaran poppades i helgen och tog slut i ett nafs. Aldrig har jag ensam slukat en flaska vin med sådan fart utan att tänka på det.”
Alf Tumble, Popit.nu 2012-10-24