Domaine Goisot
I den absolut nordligaste delen av Bourgogne, någon knapp mil söder om Auxerre och inte alls långt från Chablis, ligger den sömniga byn Saint-Bris-le-Vineux. Här hittar vi familjeegendomen Domaine Goisot med anor från 1400-talet. Idag drivs egendomen av unge herr Guilhem Goisot som med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues höjt kvaliteten till högsta nivå. Med övertygelse och passion har Guilhem ihop med sin far sett till att Saint-Bris i allmänhet och Domaine Goisot i synnerhet fått den uppmärksamhet de förtjänar.
Området kring Saint Bris har en rik odlingshistoria. Redan romarna odlade vin här och under 1800-talet var en stor del av den tillgängliga arealen använd till vinodling. Guilhems farfar fick sedan uppleva hur hela området i mitten av 1900-talet omplanterades med körsbärsträd för att innan hans död femtio år senare återigen till stor del vara planterat med vinstockar. Klimatet påminner naturligtvis mycket om det i Chablis som ligger endast 15 km österut. Svala och långa växtsäsonger med nervösa vårar på grund av risken för sen frost som kan förstöra stora delar av skörden. Jordmånen runt Saint Bris har också den mycket likheter med Chablis med hög andel krita och fossiler i kalkstensjordarna som huvudsakligen består av två typer, Kimmeridgien och Portlandian. Kimmeridgien är en fossilrik, ljust brun jordmån i vilken chardonnay-stockarna stormtrivs. Portlandian är en betydligt ljusare, nästan helt vit, och mycket stenig jordmån med inslag av krita som ger sauvignon blanc ett mycket intressant uttryck.
Det var nog aldrig någon tvekan om att Guilhem Goisot skulle ägna sig åt vinodling, ett arv som minst åtta generationer Goisot före honom har lämnat efter sig. Det är tydligt att han förvaltar en tradition som betyder mycket för honom och man kan ana en viss stolthet när han berättar att hans förfäder alltid har varit övertygade om att vinet görs i vingården, inte i källaren. Man har sedan länge undvikit bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad, något man är ensamma om i hela kommunen.
Området runt byn Saint Bris består av flera olika appellationer som överlappar varandra. Varje appellation har egna regler för vilka druvor som får odlas men den gemensamma nämnaren är den kalkstensrika jordmånen. Den yngsta av dessa appellationer är AOC Saint-Bris som föddes 2003. Appellationen Saint-Bris består av utvalda nord- och nordvästliga sluttningar på hög höjd där endast sauvignon blanc får odlas, den enda platsen i hela Bourgogne som detta är tillåtet. Bourgogne Côtes d’Auxerre är appellationen för vita viner viner gjorda av chardonnay och röda viner på pinot noir. Båda druvsorterna trivs bäst på områdets karga sydsluttningar där ytskiktet ibland bara är några centimeter djupt.
Själva vinmakningen är hantverksmässig och bygger på ett hårt och noggrant arbete i vingården under växtsäsongen. Skörden sker för hand och åtta personer hjälps åt att sortera frukten varpå en försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdens naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltida källarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta i ekfat. Man låter vinet mogna utan ingrepp tills dess man bedömer att vinet är redo att buteljeras, vilket betyder allt från 11 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena, svala och friska viner med personlighet och fina uttryck av mineral och terroir. Vinerna är goda att dricka nu och kan sparas många år.
Vad andra tycker om Domaine Goisot
”I have said this many times before but it bears repeating: No one but no one delivers more quality for the price than Goisot. The quality is flat out amazing particularly given the modest appellations with which he works. I highly recommend these wines.”
Allen Meadows, Burghound Issue #32