Champagne Moncuit
1889 grundade Pierre Moncuit ihop med sin fru Odile Delos familjeföretaget som än idag bär hans namn, Champagne Pierre Moncuit. Firman är baserad i den lilla byn Le Mesnil-sur-Oger som ligger i hjärtat av Côte des Blancs, Champagnes mest berömda område för odling av chardonnay. Byn är ansedd som en av de absolut finaste Grand Cru-byarna i hela Champagne. Sedan 1977 sköter perfektionisten Nicole Moncuit odlingarna och vinmakningen medan brodern Yves sköter affärerna. Nicoles dotter Valerie är också engagerad vid sin mors sida. Moncuits viner håller extremt hög kvalitet och är perfekta uttryck av Le Mesnils terroir.
Familjen Moncuit äger 15 hektar vingårdar runt byn Le Mesnil-sur-Oger. Egendomens vingårdar utmärker sig med en relativt hög andel gamla stockar, vilket alltid ger Moncuits viner ett mineraliskt djup. Hela produktionen utom Brut Rosé är Blanc des Blancs gjorda på chardonnay. Till Brut Rosé har Moncuit bytt till sig lite rött vin från Grand Cru-byn Ambonnay som sedan utgör 20% av den färdiga Rosé-champagnen. Le Mesnil-sur-Oger är känd för sin jordmån som präglas av fossilrik krita. Jordmånens unika egenskaper låter vinstockarnas rötter söka sig djupt ner i jorden så att de kan behålla fukt men samtidigt ger god dränering vid överflöd. Vinerna från Le Mesnil-sur-Oger kännetecknas av stor koncentration som ihop med distinkt mineralitet och hög syra ger mycket god lagringspotential.
Nicole är en blyg dam med stor passion för sin terroir. Hon är övertygad om att den bästa champagnen berättar om sitt ursprung. Därför vinifierar hon alla sina vingårdar separat och blandar aldrig årgångar. Hon tycker att det suddar ut det unika uttrycket som Le Mesnil ger vinerna. Moncuit använder aldrig ekfat till sina viner utan allt vinifieras i ståltankar. Nicole anser att vinerna från Le Mesnil har så mycket naturligt komplexa aromer och vill inte att de ska få den tyngd som ekfatslagring ger. Buteljering sker i april året efter skörd vartefter vinerna genomgår sin andra jäsning på flaska och vilar på jästen i de gamla källarna. Årgångsvinet görs från de bästa vingårdarna och endast de år då kvaliteten så tillåter och ligger alltid minst fem år på jästfällningen. Champagnerna som saknar årgångsbeteckning (betecknas NV för Non-Vintage, men som ändå alltid är från endast ett år hos Moncuit) lagras alltid minst tre år på flaska, alltså mer än dubbelt så länge som de 15 månader som reglerna kräver för denna typ av Champagne. Resultatet av Le Mesnils unika terroir och Nicoles talangfulla vinmakning är rena, krispiga viner med massor av mineralitet och personlig karaktär.
CAV0006 innehåller 6 flaskor enligt följande: