Champagne Savart
I den lilla byn Écueil gör Frédéric Savart Champagne i världsklass. Den lilla familjeegendomen består av 4 hektar vingårdar, varav tre hektar är planterade med Pinot Noir och en hektar med Chardonnay. Samtliga vingårdar ligger i Premier Cru-byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds. Tidigare har Frédéric enbart sålt sina viner direkt från källaren och till några få utvalda vinbutiker i Europa och Japan. Hans viner är oerhört eftertraktade och vi känner oss hedrade att Frédéric valt att samarbeta med Caviste. I källaren, som egentligen är undervåningen och garaget på familjens hus, gör Frédéric allting själv, även om ”Popo” Daniel Savart ofta smyger runt och håller ett vakande öga på händelserna. Frédéric berättar att hans liv enbart handlade om fotboll fram tills han vid 23-års ålder blev fascinerad av vinets mystik efter en föreläsning av Anselme Selosse. Efter det jobbade han sida vid sida med Pappa Daniel under tio år för att 2003 helt ta över rodret. Det är uppenbart att Frédéric har ett passionerat förhållande till vin. När jag pekar på en flaska vit Bourgogne från en kultproducent (Domaine d’Auvenay) i källaren, skrattar han och säger ”Jag är visserligen vinmakare, men först och främst älskar jag att dricka gott vin!”.
Arbetet i källaren präglas av nyfikenhet och passion. Det märks inte minst när vi provar 2011 års väldigt unga vins clairs från fem olika typer av ekfat, för att belysa hur mycket ekfatets ålder, storlek och ursprung påverkar vinet. Inget av vinerna har direkt påtaglig ekfatskaraktär men de är väldigt olika i struktur. Frédérics intresse för att experimentera med detaljer blir tydligt när vi provar Pinot Noir från två olika fat som tidigare använts för Montrachet, det ena från Marc Colin och det andra från Louis Jadot!
Frédéric strävar efter att göra vin med rent fruktuttryck. Fram till 2004 använde inte Frédéric ekfat överhuvudtaget men han har experimenterat sig fram och tycker nu att han hittat rätt balans. Totalt jäser och lagras nu ungefär hälften av vinet på olika typer av ekfat. Det finns ingen färdig formel i Savarts källare. För Frédéric är det alltid att göra så bra vin som möjligt som räknas, därför anpassas alltid metoderna och tekniken därefter. Samtliga av Frédérics viner håller mycket hög kvalitet.
Vad andra tycker om Champagne Savart
”Given the miniscule production and supremely high quality of the wines, I can only imagine the demand his bottles will one day experience, but for right now, I advise you to track them down and enjoy the fruits of a challenging search.”
– Brad Baker, Champagne Warrior