Patrick Piuze
Kanadafödde Patrick Piuze karriär i vinvärlden började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig starkt. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos områdets största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard, Sylvie Quittot, som sin högra hand. Vinerna från Patrick Piuze har fått stor uppmärksamhet med enorm efterfrågan i hela världen.
Terroir
Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men medför också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på mängden fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer strukturerade medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar vingårdar på nästan 30 olika växtplatser som alla buteljeras separat – Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt.
Filosofi
Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett hållbart sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick och Sylvie ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas – fokus läggs på hur smakämnena som sitter i skalen utvecklas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder uteslutande en traditionell mekanisk press istället för den moderna pneumatiska pressen. Musten jäser utan tillsatt jäst i tankar och på gamla 228-liters ekfat som har använts många gånger för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan omrörning, bâtonnage, till dess Patrick och Sylvie tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage, med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och framhäver vingårdens terroir. Användningen av svavel hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.
CAV0189
CAV0189 bjuder in till en intressant djupdykning i Chablis terroir med tre olika viner från Patrick Piuze årgång 2023. Det handlar om en varm och torr årgång, dominerad av soligt väder och med precis tillräcklig mängd nederbörd. Patricks mästerliga fingertoppskänsla för skördedatum visar sig än en gång haft helt avgörande betydelse för vinerna – hans team var tidigt ute med att börja plocka druvorna. Resultatet är intensivt fruktiga viner med suverän energi och omisskännlig ursprungstypicitet. Chablis Terroir de Courgis (2 flaskor), från 80-åriga stockar i närheten av byn Courgis på vänstra stranden, bjuder på frisk frukt och distinkt kalkstensmineralitet. Från eftertraktad vinmark på högra stranden kommer Chablis Terroir de Fleys (2 flaskor). Vingården angränsar till ett av Chablis ståtligaste Premier Cru-lägen, Mont de Milieu. Kalkstensgrunden ligger här väldigt nära ytan vilket ger en Chablis i sval, stramt mineraldriven stil. De flesta odlarna i byn är överens om att vingården Les Pargues på vänstra stranden skulle klassats som Premier Cru och anses därför vara bästa läget inom AOC Chablis. Patrick Piuze väljer att kalla sitt vin härifrån för Chablis La Grande Vallée (2 flaskor), det lokala smeknamnet på denna prestigefyllda sluttning. Smakrikt och intensivt med läckert mjuk elegans. Alla vinerna i CAV0189 går utmärkt att njuta av redan nu men där framförallt Terroir de Fleys kan behöva en stunds luftning i karaff. För den vetgirige erbjuder CAV0189 en utmärkt anledning att samla några vinintresserade vänner för en lärorik terroir-studie av nyanserna i Chablis, som avslutas med ett mäktigt skaldjursfat på bordet.
CAV0189 innehåller 6 flaskor:
2 flaskor 2023 Patrick Piuze Chablis Terroir de Courgis – 275 kr/stTorrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1937 nära byn Courgis, på vänstra stranden. Lerig jordmån på kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank (80%) och begagnade ekfat (20%) i 9 månader. Buteljerat i juni 2024. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2029. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2023 Patrick Piuze Chablis Terroir de Fleys – 325 kr/stTorrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1982 angränsande till Premier Cru Mont de Milieu, på högra stranden. Karg jordmån på kimmeridge kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank (50%) och gamla ekfat (50%) i 10 månader. Buteljerat i juli 2024. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: 1 tim. |
|
2 flaskor 2023 Patrick Piuze Chablis La Grande Vallée – 345 kr/stTorrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1990 i vingården Les Pargues, på vänstra stranden intill Premier Cru Montmains. Stenig jordmån av kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank (50%) och gamla ekfat (50%) i 10 månader. Buteljerat i juli 2024. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej. |