Ludovic Chanson
Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.
Terroir
Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar om lera och sand, med inslag av flinta. Den höga andelen sand ger vingårdarna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.
Filosofi
Ludovic är övertygad om att vinet görs i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst eller svavel. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.
CAV0120
CAV0120 innehåller tre olika viner från Ludovic Chanson i årgång 2018, en mycket lyckad årgång för Ludovic. Precis som för i stort sett hela Frankrike handlar det om en mycket varm och solig växtsäsong med tidig skörd. Chansons viner från 2018 har utmärkt balans, med sin karaktäristiskt mjuka textur och utpräglade elegans. Les Pions (2 flaskor) är Ludovics Petillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 12 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork och grimma. Det torra vinet Les Cabotines (3 flaskor) är ren och Montlouis-mjuk med saftig frukt och omedelbar charm. Balansen är perfekt för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. Till Les Pêchers (1 flaska) har Ludovic valt ut druvorna från den senare delen av skörden som buteljerats med en liten mängd socker kvar. Ett harmoniskt och balanserat vin där den markerade, delikata sötman gärna får skapa ett lekfullt samspel med smakrik asiatisk mat, gärna med lite hetta. Sammanfattningsvis tre förträffliga sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet.
CAV0120 innehåller 6 flaskor:
2 flaskor 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Naturel Les Pions – 195 kr/st [.pdf]
|
|
3 flaskor 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines – 195 kr/st [.pdf]
|
|
1 flaska 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec tendre Les Pêchers – 215 kr [.pdf]
|