Champagne Frédéric Savart
Champagnefirman Savart Lemoine skapades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte ett flertal små vingårdslägen. I början av 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Frédéric Savart. Frédéric har tagit egendomen till en nivå som gjort vinerna mycket eftertraktade, och den begränsade produktionen gör att man sedan några år tillbaka inte kan ta emot fler nya kunder.
Terroir
Familjen Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims i Champagne. Området runt dessa byar går under namnet Petite Montagne. Av de fyra hektaren är tre planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Savarts ägor är spridda på närmare 50 olika små vingårdslägen vilket gör arbetet i vingårdarna tidskrävande, på vissa platser rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör familjen. Montagne de Reims är en stor och varierande del av Champagneregionen med sluttningar i olika väderstreck. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en amfiteater av perfekt exponerade vingårdar i ett relativt varmt mikroklimat med utmärkta förutsättningar för druvan pinot noir. Jordmånen består av kiselhaltig lera på kalkstensgrund. Tre kilometer österut från Écueil, vid byn Villers-aux-Noeuds, har Savart sin största vingård, Le Mont Benoit, drygt en hektar, mestadels chardonnay, planterad i karg jordmån av ljus kalksten.
Filosofi
Familjen Savart har från början varit vad man i Champagne kallar odlare, ägare av vingårdar som de själva framställer sina viner från, till skillnad från champagnehusen vilka ofta köper in skördade druvor till sin produktion. Frédéric har således full kontroll över sina vingårdar året runt och kan själv styra kvaliteten och sätta sin prägel på vinerna. Flera av Frédéric Savarts vingårdar planterades av hans farfar René utan omplanteringar sedan dess. De gamla stockarna är en viktig faktor i Frédérics strävan efter koncentrerade och mineraliska viner. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna maxnivåer. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har experimenterat med nya och begagnade ekfat med olika ursprung för jäsning och lagring. Det senaste tillskottet är ekfat med ek från skogen ovanför hembyn Écueil. Stilen på Frédérics uppskattade viner kan beskrivas som uttrycksfulla och smakrika med distinkt mineralitet.
CAV0115
CAV0115 innehåller Frédérics tre årgångslösa viner, där man blandar vin från flera olika årgångar innan buteljering utan att skriva ut årgång på etiketten. Startpunkten i Savarts produktion heter l’Ouverture Premier Cru Brut (3 flaskor), ett vin gjort på enbart pinot noir-druvor från egendomens yngre vingårdar och ungefär en tredjedel vardera av årgångarna 2017, 2016 & 2015. Frédéric låter l’Ouverture, till skillnad från sina övriga viner, delvis genomgå malolaktisk jäsning, en naturlig process där vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyra. På nästa nivå hittar vi l’Accomplie Premier Cru Extra-Brut (2 flaskor), som kommer från gamla stockar, mestadels pinot noir men Frédéric gillar att blanda med lite chardonnay för friskheten. l’Accomplie är en blandning av vin från två årgångar (2016 & 2015) som tappats på flaska för kolsyrejäsning på våren 2017. Bulle de Rosé Premier Cru Extra-Brut (1 flaska) är Savarts efterfrågade roséchampagne. Vin från 2017 och 2016 har blandats med 5 % rött vin på pinot noir från 2016. Frédéric gör alltid det röda vinet från en liten isolerad vingård med gamla stockar i varmt mikroklimat på sluttningen i Écueil. Denna upplaga av Bulle de Rosé är tappad på flaska i juni 2018 och har fått ligga 18 månader på jästfällningen innan degorgering för att ge ett fruktigt och mineraliskt vin. Savarts viner har alltid en distinkt syra som gör att de passar utmärkt i sammanhang där plockmat eller tilltugg, gärna med markerad sälta, serveras. l’Ouverture är, tack vare sin något mjukare karaktär, ett utmärkt val till apéritif, varför inte med rostade mandlar eller lättsaltade potatischips som tilltugg. I l’Accomplie får vi ett koncentrerat vin med balanserad syra som passar suveränt till havskräftor eller varför inte sushi. Bulle de Rosé fungerar fint som aptitretande fördrink, gärna tillsammans med en bricka laxsnittar, men här finns även kraft för att matcha smörstekt råraka med rejäl klick löjrom och övriga klassiska tillbehör. Savarts viner blir alltid bättre av att öppnas i god tid före servering och av att inte serveras för kalla.
CAV0115 innehåller 6 flaskor:
3 flaskor NV Champagne Frédéric Savart l’Ouverture Premier Cru Brut – 355 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir, 100% premier cru. 85% jäst och lagrat på ståltank, 15% på stora ekfat. En tredjedel från basåret 2017, resten från 2016 & 2015. Degorgerad i januari 2020. Dosage 4,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor NV Champagne Frédéric Savart l’Accomplie Premier Cru Extra-Brut – 425 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80% pinot noir, 20% chardonnay, 100% premier cru. 50% ekfatsjäst, resten på ståltank. 50% från basåret 2016, 50% reservvin från 2015. Degorgerad i januari 2020. Dosage 4,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2026. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. |
|
1 flaska NV Champagne Frédéric Savart Bulle de Rosé Premier Cru Extra-Brut – 475 kr [.pdf]Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 65% pinot noir, 30% chardonnay och 5% stilla rött vin från pinot noir. 100% premier cru. 50% jäst och lagrat på ekfat, resten på ståltank. 60% 2017, 40% 2016. Degorgerad i januari 2020. Dosage 5,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2026. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. |