CAV0105

1 090 kr

CAV0105 innehåller

3 fl 2018 Nicolas Grosbois Chinon La Cuisine de ma mère (135 kr/st)
2 fl 2017 Domaine Grosbois Chinon Gabare (195 kr/st)
1 fl 2017 Domaine Grosbois Chinon Clos du Noyer (295 kr)

Leverans vecka 33-34

Slutsåld

Följ oss

Domaine Grosbois

På ett ståtligt 1500-talsgods, vackert beläget mitt i vingårdarna på sluttningen mellan Chinon och Panzoult i Loiredalen, hittar vi Domaine Grosbois. Egendomen heter Le Pressoir och har varit i familjen Grosbois ägo åtminstone sedan franska revolutionen. De omgivande vingårdarna planterades efter första världskriget och en del av de vinstockarna finns fortfarande kvar, snart 100 år gamla. Idag driver den talangfulle Nicolas Grosbois egendomen efter att 2008 helt ha tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom och vinerna räknas till de bästa i Chinon.


Terroir

Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, la Loire. Här finns perfekt sydexponerade vinodlingar som nästan uteslutande är planterade med cabernet franc. Druvan, som på andra platser än i Loiredalen ofta används som blandningspartner, ger på egen hand i Chinons terroir vackert rubinröda viner som är omtyckta för sin svala karaktär och matvänlighet. Jordmånen i Chinon varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna. Det svala klimatet och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fina aromer och smakintensitet.


Filosofi

Efter sin vinutbildning spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjens egendom innan Nicolas helt tog över ansvaret 2008. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas håller vinerna från sina 12 olika vingårdslägen separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas är inte rädd för att experimentera för att uppnå målet. De senaste åren har Nicolas börjat luta åt att ekfat inte är nödvändigt för hans viner, de gamla stockarna ger frukten djup och komplexitet på egen hand. Vinerna buteljeras ofta inom ett år efter skörd för att behålla sin friska frukt.


CAV0105

I CAV0105 är Nicolas Grosbois tillbaka med sina tre omtyckta Chinon-viner, från de utmärkta årgångarna 2017 och 2018. Druvorna till La Cuisine de ma mère (3 flaskor) kommer från ekologiska odlingar söder om floden Vienne, där jordmånen består av grus och sand. Vinifierat med sitt karaktäristiskt varsamma handlag, i kombination med den varma årgången 2018, har Nicolas lyckats skapa ett friskt och saftigt vin, perfekt balanserat för omedelbar njutning. Från leriga jordar mitt på sluttningen vid Le Pressoir kommer Gabare (2 flaskor) i årgång 2017. En lite svalare årgång som har gett vinet en lekfull balans mellan saftig, solmogen frukt och uppfriskande syror. Ett suveränt matvin med fin lagringspotential. Från samma år och egendomens mest värdefulla jordplätt kommer det sällsynta toppvinet Clos du Noyer (1 flaska). Vingården har fått sitt namn av det ståtliga valnötsträd som markerar dess början. Kalkstenen ligger närmare ytan här vilket alltid ger vinet en finstämd elegans. Vinerna från Domaine Grosbois passar perfekt i de flesta sammanhang och synnerligen bra till mat. La Cuisine de ma mère serveras bäst källarsvalt, i sällskap av goda vänner och lite charkuterier medan man väntar in den perfekta glödbädden en ljummen sensommarkväll. Blir det någon flaska över så är det ingen dum idé att ställa fram på julbordet i vinter. Gabare är ett lysande matvin, användbart i en mängd olika sammanhang, men kanske allra bäst till grillat kött, gärna serverat med en enkel fransk potatissallad. Clos du Noyer är ett stort vin där något års tålamod kommer belönas rikligt. För den som låter nyfikenhet ta över gäller ett par timmar i karaff och en prima köttbit på tallriken.


CAV0105 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2018 Nicolas Grosbois Chinon La cuisine de ma mère – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar nedanför Panzoult och Cravant-les-Côteaux, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 8 månader. Buteljerat i maj 2019. Ekologiskt certifierat. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2022. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: Nej.
Frisk och fruktig doft med svarta vinbär, blåbär, körsbär, kvisttomat, grön paprika, blå plommon och våt grusväg. Smaken är saftig och stram med uppfriskande fruktsyror. Svarta vinbär, blåbär, körsbär och örter. Lekfullt och läskande på egen hand eller till charkuterier före middagen.

2 flaskor 2017 Domaine Grosbois Chinon Gabare – 195 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på cementtank i 10 månader. Buteljerat i juli 2018. Ekologiskt certifierat. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2024. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 timme.
Frisk och komplex doft med svarta vinbär, mörka körsbär, blåbär, tobak, kryddor och fuktig jord. Smaken är tät och komplex med friska syror. Solmogna körsbär, blåbär, viol, lakrits och peppar. Lång, elegant eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet och mogna, matvänliga tanniner. Lufta en timma och servera svalt till helstekt kyckling eller grillat kött med örtsmör och fransk potatissallad.

1 flaska 2017 Domaine Grosbois Chinon Clos du Noyer – 295 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingården Clos du Noyer. Rakt sydlig exponering högst upp på sluttningen med inslag av järn och millarge i den leriga jorden. Jäst och lagrat i cementkar i 10 månader. Buteljerat i juli 2018. Ekologiskt certifierat. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2027. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 2 timmar.
Djup och mycket komplex doft med mogna svarta vinbär, röda körsbär, viol, nyklippt gräs och våt kalksten. Smaken är sammetslen med koncentration och friskhet. Körsbär, svarta vinbär, slånbär, viol och blyerts. Lång eftersmak med uppfriskande kalkstensmineral och strama tanniner. Karaffera två timmar innan och servera i stora kupor till en välhängd côte de boeuf.

Ytterligare information

Vikt 10 kg