CAV0184

1 390 kr

CAV0184 innehåller

2 fl 2023 Bourgogne Aligoté (175 kr/st)
2 fl 2022 Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde (235 kr/st)
2 fl 2021 Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne (285 kr/st)

Leverans vecka 35-36

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvsorten aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är ärliga och välbalanserade viner med distinkt mineralitet.


CAV0184

CAV0184 innehåller tre olika vita viner, från två olika appellationer gjorda på två olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Bourgogne Aligoté (2 flaskor) från 2023 är balanserat friskt, intensivt citrusdrivet och synnerligen gott att dricka redan nu. Corps de Garde (2 flaskor), från superårgången 2022, är chardonnay-vinet som har fått sitt namn efter det gamla vakttorn i Saint-Bris-le-Vineux som familjen Goisot äger och som på medeltiden fungerade som inkörsport till byn. Vinet kommer från flera olika av egendomens vingårdar och bjuder på generöst balanserad frukt med nyanserad ekfatskaraktär. Toppvinet i CAV0184 kommer från 2021, en sval årgång i norra Bourgogne. Gondonne (2 flaskor) är namnet på en sydvästsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Den karga jorden här har hög koncentration fossiler i kimmeridgien kalksten. De gamla chardonnaystockarna och det perfekta läget mitt på sluttningen ger ett vin med djup och komplexitet tillsammans med markerad kalkstensmineralitet. Familjen Goisots Aligoté är ett perfekt skaldjursvin i sin uppfriskande och direkta stil medan chardonnayvinerna är fenomenala matviner. Listan på passande maträtter kan göras lång, smakrika fiskrätter, grytor på ljust kött eller ugnsstekt kyckling. Prova även till vintersäsongens karaktärsfulla franska kittostar som Epoisses, Mont d’Or och Langres.


CAV0184 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2023 Bourgogne Aligoté – 175 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 90 år, i fem vingårdar runt byn Saint-Bris. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten och lera. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 10 månader. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Buteljerat i juli 2024. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2028. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren, blommig doft med frisk citrus, päron, vit persika, melon och rökig flintasten. Smaken är fruktig och intensivt uppfriskande. Citron, päron, gula och gröna  äpplen, stenfrukt och mineralsälta. Välbalanserad eftersmak med grapefrukt och uppfriskande kalkstensmineralitet. Gott på egen hand och perfekt till färska skaldjur med en hemmagjord aioli.

2 flaskor 2022 Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde – 235 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från 30-70-åriga stockar i sex olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med fossil. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 10% nya. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Buteljerat i februari 2024. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och djup doft med mogen citrus, vita blommor, mandel, hemmagjord gräddkola och finstämd mineral. Smaken är friskt balanserad med mjuk textur. Mogen mandarin, grönt och gult äpple och blöt sten. Eftersmaken är intensiv och mycket välbalanserad. Mycket gott till smörstekt plattfiskfilé med nykokt potatis eller en enkel svampmacka på nyplockade kantareller.

2 flaskor 2021 Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne – 285 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gondonne med sydvästlig exponering. Jordmånen är av typen kimmeridgien med mycket fossila ostronskal. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Buteljerat i februari 2023. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2031. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Komplex och djupt mineralisk doft med mogen gul stenfrukt, gult äpple, smält smör, honung, citrus, gula blommor och finstämd mineralitet. Smaken är balanserat frisk med krämig textur. Blommor, gult äpple, persika, grillad citron, honung och rökig sten. Eftersmaken är mycket lång med uppfriskande, salt kalkstensmineralitet. Ett läckert matvin som serveras bäst i stora vinkupor och passar utmärkt en kylslagen höstkväll till fiskgryta med saffransaioli.

Ytterligare information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 23 × 18 cm