Le Grappin
Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig allt om de lokala mikroklimaten och jordtyperna och drog slutsatsen att många underskattade vingårdslägen har stor potential. Efter ett par år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att låna ut sitt garage och sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med snart ett tiotal årgångar buteljerade har vinerna dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin ödmjukhet och hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.
Terroir
I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vinmarkerna ligger på sluttningar i området väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig odlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat och den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningarna, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från plats till plats. Med Le Grappin har Andrew från början fokuserat på att hitta små, mindre kända vingårdslägen längs med Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune och Savigny-les-Beaune men i takt med skenande priser även sökt sig till intressanta odlingsplatser i omgivande områden, som Côte Chalonnaise och Hautes-Côtes.
Filosofi
Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Det handlar ofta om att försöka få ihop tillräckligt med druvor så att det räcker till en pressning som kan fylla några ekfat. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika platser producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar i och omkring Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin fulla potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som sedan några år är belägen i ett vackert, lantligt hus i byn Meloisey, på höjderna ovanför Beaune i området som kallas Hautes-Côtes de Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst eller svavel och med så lite ingrepp som möjligt. För de röda vinerna gillar Andrew när druvorna är så mogna att de inte behöver avstjälkas före jäsning, utan kan jäsa som hela klasar. Mognadslagringen sker i ekfat i olika former och storlekar med den gemensamma nämnaren att de i stort sett aldrig är helt nya. Andrew föredrar att se sig själv som vägledare istället för vinmakare under hela vinframställningen, ju mindre han behöver ingripa desto bättre för vinerna.
CAV0182
CAV0182 innehåller sex olika viner, tre vita och tre röda, som Le Grappin producerat i årgång 2022 och för första gången får vi bekanta oss med tre helt nya viner från Andrews källare. Efter det ödesdigra froståret 2021 kunde bourgogneodlarna dra en lättnadens suck med årgång 2022. Överlag en varm och torr växtsäsong som redan hyllats som mycket lyckad. Andrew har i vanlig ordning lyckats fenomenalt bra med sina skördedatum, något som märks direkt på den lysande balansen i vinerna. Först ut av de vita vinerna är premiärårgången av Hautes-Côtes de Beaune (1 flaska), från vingården Derrière Baubigny i byn Orches. Här får gamla stockar planterade i mineralrik kalksten på hög höjd skapa ett friskt vitt vin med helt balanserad, krämig textur. Nästan fem mil söderut, i Côte Chalonnaise, hittar vi till ännu en nyhet hos Le Grappin – Montagny Premier Cru (1 flaska). Jordmånen i vingården Les Treuffères består av kalkrika lera och de 40-åriga vinrankorna har aldrig sett en kemisk besprutning sedan de planterades. Vinet är generöst solmoget och gulfruktigt i stilen, med slående balans. Tillbaka till Côte d’Or för att avrunda de vita vinerna med ett mästerverk från 50-åriga stockar i Beaunes mest kända vingård, Beaune Premier Cru Les Grèves (1 flaska). En sällsynt skapelse – enbart 1% av vinmarken här är planterad med chardonnay, resten med pinot noir. En stor och mäktig vit Bourgogne med sinnesvidgande komplexitet. Med det första röda vinet kommer tredje och sista nyheten i CAV0182, Bourgogne Côte d’Or ’Les Seurrets’ (1 flaska). Vinmarken Les Seurrets ligger långt ner på sluttningen nedanför byn Pommard, känd för sina röda, relativt djupa märgeljordar. Vinet visar upp ett pinot noir-typiskt samspel mellan mörka bär, kryddighet och stram mineralitet. Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) kommer från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela visionen med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett stramt vin med stenig mineralitet. Sist men inte minst, Beaune Premier Cru Boucherottes (1 flaska). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och har fin lagringspotential. Av de vita är det Beaune-vinet som gärna får sparas, minst något år men gärna längre. Samma gäller för de röda vinerna från Savigny-lès-Beaune och Beaune som är i yngsta laget idag. För samtliga av dessa sällsynta viner gäller att upplevelsen lyfter ytterligare med lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från skaldjur och ostron via smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagad vildfågel eller anka, gärna med örter eller svamp.
CAV0182 innehåller: