Domaine Delaporte
I byn Chavignol, i hjärtat av vindistriktet Sancerre, har familjen Delaporte odlat vin sedan 1600-talet. Egendomen har gått i arv från generation till generation där det senaste skiftet skedde 2010, när unge Matthieu Delaporte tog över från sin far Jean-Yves. Matthieu tar fortfarande tacksamt emot hjälp från både far och mor, och även till viss del farfar Vincent Delaporte, men är tydlig med att det är han själv som leder arbetet. Matthieu har styrt Domaine Delaporte i ekologisk riktning och låtit egendomens källare genomgå en grundlig upprustning, allt för att ytterligare höja kvaliteten på vinerna. Tack vare tidigare generationers hårda arbete och tillskottet av Matthieus passion och energi har Domaine Delaporte etablerats som ett framtidens namn i Sancerre.
Terroir
I Sancerre har det odlats vin i 2000 år. Redan på medeltiden blev vinerna hyllade som de bästa i hela Frankrike. Det svala klimatet ger långa växtsäsonger men det är i jordarna vi hittar nyckeln till Sancerres framgång. Det handlar om kalksten av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler, som ger vinerna dess distinkta mineralitet. Exakt samma jordmån återfinns i Chablis, vilket anses förklara varför de två vintyperna kan smaka så lika trots helt olika druvsorter. I Sancerre domineras odlingarna av den gröna druvsorten sauvignon blanc men appellationen tillåter även röda viner och rosévin på druvsorten pinot noir. Vindistriktet Sancerre breder ut sig runt den pitoreska byn med samma namn och innefattar ett flertal mindre byar i området. Den tveklöst högst ansedda av dessa är Chavignol, där familjen Delaporte är baserad, och som även är hem till den berömda getosten Crottin de Chavignol. Kalkstensjordarna runt Chavignol kallas lokalt Caillottes och övervakas ständigt av den mäktiga sluttningen Les Monts Damnés, där namnet kommer av den extremt branta lutningen. I Delaportes egendom ingår även en viktig plats i norra delen av Sancerre, nära Loirefloden, med den ovanliga jordmånen flinta – Silex.
Filosofi
Arbetet i vingårdarna är helt centralt för Matthieu Delaporte. Alla typer av kemikalier mot ogräs och insekter är strikt uteslutet, istället plogar man mellan raderna av vinrankor för att skapa naturlig eko-balans i jordarna. Matthieu är mycket noga med att hans druvor måste uppnå fullständig mognad innan de plockas, vilket gör att han varje år är en av de sista i hela området att skörda. Det är inte ovanligt att grannarna har plockat sina druvor och hunnit jäsa musten till vin innan Matthieu samlar sitt team för att inleda skörden. Samtliga vingårdar plockas för hand och druvorna transporteras i små backar skyndsamt till vineriet i Chavignol där de pressas direkt. Jäsningen får ske vid låg temperatur utan att varken svavel eller kommersiell jäst tillsätts. När vinet jäst helt torrt lagras det på sin jästfällning, antingen på ståltank eller stora ekfat, vid låg temperatur. För att kunna minimera behovet av svavel i vinerna låter Matthieu sedan 2022 vinerna genomgå den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra – ett lysande exempel på hur han inte låter sig fastna i gamla traditioner utan istället hitta nya vägar mot högsta möjliga kvalitet. Inför buteljering skiljs vinet från sin jästfällning och förbereds utan vare sig klarning eller filtrering för sitt fortsatta liv i flaska.
CAV0180
CAV0180 går i färgerna rosa och vitt, med tre olika viner från Domaine Delaporte. Efter att den ansedda vintidskriften Decanter utsåg Delaportes Sancerre Chavignol Rosé (2 flaskor) till världens bästa rosé, har efterfrågan slagit i taket. Traditionen i Sancerre är att göra rosé på pinot noir-druvor av lägre kvalitet men Matthieu ställer lika höga krav på sin rosé som sina övriga viner och resultatet är förstklassigt. 2023 års version, delvis lagrad i ekfat, bjuder på läckra söta bärtoner, välbalanserad friskhet, mjukt krämig textur och distinkt mineralitet. Från sauvignon blanc-druvor i vingårdar runt hembyn Chavignol, kommer Delaportes vita Sancerre Chavignol Blanc (2 flaskor). Här är målet ett fruktigt och balanserat vin, ursprungstypiskt och tillgängligt för omedelbar njutning. Från en sluttning i norra utkanten av Sancerre-distriktet kommer Sancerre Silex Blanc (2 flaskor). Här växer sauvignon blanc-stockarna i den ovanliga jordmånen flinta, som lokalt kallas silex. Den steniga jorden ger druvor med hög mognad som kan skördas sent utan att tappa sin friskhet. Matthieu låter Sancerre Silex jäsa och mognadslagras i 12 månader på 2000 liter stora ekfat för att locka fram vinets fulla potential. En unik tolkning av Sancerre, komplext och inbjudande med imponerande fyllighet och kraft. Sammanfattningsvis bjuder CAV0180 på tre olika uttryck av Sancerre, med harmoni och balans som gemensam nämnare. Varför inte bjuda över några vänner att prova Sancerre till en trevlig försommarmiddag. Rosén får vara välkomstdrink medan laxsnittar, oliver och rostade mandlar ställs fram. Till förrätt föreslås krispig, vit sparris med citronmatad hollandaisesås ihop med Sancerre Chavignol Blanc. Huvudnumret, Sancerre Silex, får stå i karaff en stund innan servering i stora kupor till smakrik djuphavsfisk på grillen och finns det, mot förmodan, något kvar i flaskorna när tallrikarna är tomma så avrundas det hela perfekt med en utvald getost, varför inte Crottin de Chavignol.
CAV0180 innehåller 6 flaskor:
2 flaskor 2023 Sancerre Chavignol Rosé – 215 kr/stTorrt rosévin. AOC Sancerre. 100% pinot noir från vingårdar i kalkstensjordar, caillottes (50%), och flinta, silex (50%). Skördat för hand och pressat utan maceration. Jäsning utan tillsatt jäst vid låg temperatur (15°C) i ståltank. Mognadslagrat i 6 månader på jästfällningen i 5 år gamla 228-liters ekfat (50%) och ståltank (50%). Buteljerat i april 2024. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2026. Serveringstemp: 8°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2023 Sancerre Chavignol Blanc – 255 kr/stTorrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från i genomsnitt 35-åriga stockar i kalkstensjordar, caillottes, runt Chavignol. Skördat för hand, pressat och jäst utan tillsatt jäst vid sval temperatur (18°C) i ståltank. Mognadslagrat i 6 månader på jästfällningen i ståltank. Buteljerat i april 2024. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2028. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej. |
|
2 flaskor 2022 Sancerre Silex Blanc – 325 kr/stTorrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från minst 50-åriga stockar i vingården Les Chailloux du Moulin Grangier där jordmånen består av flinta (silex). Skördat för hand, varsamt pressat och jäst utan tillsatt jäst i 2000-liter stora ekfat. Mognadslagrat 12 månader på jästfällningen. Buteljerat i december 2023. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 2 tim. |