Champagne Pierre Gerbais
Familjen Gerbais har odlat vin i Aube sedan åtta generationer tillbaka. Under 1800-talet såldes det mesta av druvorna till de stora champagnehusen norröver. Efter år av motsättningar inkluderades till slut Aube-området år 1927 officiellt i Champagne-distriktet och flera av odlarna började buteljera sin egen produktion. En av de allra första var Ulysse Gerbais i Celles-sur-Ource. Hans brorson, Pierre, tog över familjens egendom efter att Ulysse överlevt sitt andra världskrig och Pierre kunde snabbt, tack vare sin minutiösa kännedom om byns terroir, utvidga familjens ägor med de allra bästa vinmarkerna. Under ledning av Pierres son, Pascal, blev man på 90-talet först i hela trakten med att certifiera sitt naturligt hållbara vingårdsarbete. Sedan 2010 är det Pascals son, den talangfulle Aurélien Gerbais, som med ödmjukhet och gedigen passion tagit sig an uppgiften att befästa firmans anseende i den absoluta toppen i Champagne.
Terroir
Tack vare sin rika historia äger familjen Gerbais några av de bästa vingårdarna runt byn Celles-sur-Ource, i Champagnes allra sydligaste del. I detta område, som kallas Côte des Bar, gäller helt andra odlingsförhållanden än längre norrut. Côte des Bar är betydligt varmare och man har sällan några problem att uppnå full mognad i druvorna. Istället bjuder den fuktiga omgivningen odlarna på onödig nervositet varje år när vårfrosten hotar med en påhälsning som kan fördärva skörden. Även jordarna skiljer sig från grannarna i norr. I Côte des Bar består de av lera och märgel på en berggrund av kimmeridgien kalksten, exakt samma jordmån som i Chablis och Sancerre. På kullarna runt Celles-sur-Ource dominerar pinot noir, som ofta ger generösa och mjuka viner. På de platser där jordmånen skiftar från rödbrun till ljusare färg odlas bäst chardonnay. Familjen Gerbais är dessutom ägare till fyra hektar av den sällsynta pinot blanc-druvan, som trivs synnerligen väl runt Celles-sur-Ource. Trots att den är tillåten i Champagne existerar knappt pinot blanc, mindre än 100 av de 34 000 planterade hektaren är planterade med druvsorten.
Filosofi
Att odla naturligt och hållbart är helt centralt i Gerbais filosofi sedan tidigt nittiotal. Övertygelsen kom från verkligheten när Auréliens farmor, som spenderat hela sitt liv hårt arbetande i vingårdarna, var nära att mista livet i en svår infektion orsakad av kemiska bekämpningsmedel. Hennes son Pascal uteslöt omedelbart användningen av kemikalier i familjens vingårdar och sedan 1996 följer man strikta riktlinjer för naturligt jordbruk, certifierat av Ampelos, en alternativ eko-organisation med tuffa regler och höga krav på transparens och ärlighet. De gamla vinstockarna spelar också en avgörande roll för kvaliteten hos Gerbais. Många vingårdar är planterade av Pierre för över femtio år sedan och man är stolt ägare till en av Champagnes äldsta vingårdar, med pinot blanc-stockar planterade 1904. Vinmakningen är okonstlad och tätt sammanvävd med det naturliga arbetet i odlingarna. Den komplexitet och ursprungskaraktär vinerna behöver finns redan i druvorna vid skörd. Det handlar helt enkelt om att förvalta dem så de får uttrycka sig till fullo i flaska. I den skinande rena källaren finns därför inga ekfat, istället står tjugo topp-moderna ståltankar prydligt uppradade. Det ger Aurélien möjlighet att skörda och vinifiera var och en av familjens lika många vingårdar separat. I en separat källare finns de solerasystem som infördes 2011, ett slags konstant föryngrat reservvin som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Aurélien är övertygad om att denna metod framhäver den unika karaktären för respektive vingård. Inget tillsätts eller tas bort innan vinerna buteljeras för kolsyrejäsning under sommaren efter skörd. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst 18 månader på jästfällningen och sparas ytterligare sex månader innan de släpps till försäljning.
CAV0173
Med CAV0173 får vi fortsätta följa det spännande resultatet av det långsamma generationsskifte som pågått i över tio år hos Champagne Pierre Gerbais – Pascal har sedan 2021 formellt lämnat egendomen i händerna på sonen Aurélien och hans fru Audrey. Hörnstenen i Gerbais produktion heter Grains de Celles (3 flaskor). Här får samtliga av egendomens 20 olika växtlägen och alla tre druvsorter får vara med och skapa sprudlande glädje och balans. Pinot noir för fyllighet och smakrikedom, chardonnay för friskheten och pinot blanc för den unika, kryddiga karaktären. Utöver Grains de Celles produceras i mycket liten skala tre druvrena och vingårdsspecifika viner baserade på soleraprincipen. Här används, beroende på året, mellan en tredjedel och hälften av basårgången, i detta fall 2019, som kompletteras med vin från solerasystemet startat 2011. Till illustrationerna på etiketterna har Auréliens farfar Pierre fått berätta om varje odlingsplätts unika egenskaper och historia. Champ Viole (1 flaska) heter områdets historiskt viktigaste vingård. När munkar slog sig ner i dalen år 1152 valde man att plantera sina vinrankor just här, och en del av det som idag är vinmark (guldfärgat på etiketten) var munkarnas begravningsplats. Vinet är en uppvisning i krispig och fyllig chardonnay från Champagneområdets södra ände. Den nordsluttande vingården Les Grandes Côtes (1 flaska) består av tre distinkt olika jordmåner. Översta delen är portlandien kalksten, i det brantare mittenpartiet karg, brun kimmeridgien och längst ner kimmeridgien kalksten som täcks av något djupare ytskikt av lera. Kombinationen av de tre jordmånerna och 70-åriga stockar ger pinot noir-druvorna djup och komplexitet samtidigt som det svala läget bidrar med balanserad friskhet. Sist men inte minst, mäktiga La Loge (1 flaska). Ulysse Gerbais var övertygad om att denna blåsiga plats skulle bli perfekt för pinot blanc vrai, äkta pinot blanc – en viktig distinktion för odlarna här – när han planterade den 1931. De gamla stockarna ger mycket liten skörd av exceptionell kvalitet. Sammanfattningsvis bjuder CAV0173 på en uppsättning champagner fullpackade med personlighet, karaktär och historia. Den röda tråden är Aurélien Gerbais hantverk och känsla för renhet och mjukt krämig balans. Grains de Celles hittar hem i nästan alla sammanhang. Utmärkt som apéritif och kanske allra bäst med olika typer av snittar, men klarar även att hålla lättare skaldjursrätter sällskap genom en hel måltid. Champ Viole bjuder på smakrik och krämig frukt med mjukt balanserad textur. Servera till ugnsbakad djuphavsfisk med kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot. Les Grandes Côtes kombinerar vackert gyllengula nyanser med stram mineralitet. Suveränt före middagen till fet spansk skinka från grisar med svarta fötter. La Loge bjuder på fascinerande smakrik karaktär och en mängd möjligheter på tallriken. Låt kryddiga och fylliga smaker leka fritt i matlagningen, där inspirationen gärna får komma från Asien. Den ambitiöse värden bjuder in till en mycket intressant champagneprovning av de tre druvrena vinerna tillsammans med nyfikna vänner och då räcker förmodligen trevliga samtal och lite snacks på bordet. Gerbais ärliga och harmoniska champagner smakar allra bäst upphällda i lite större glaskupor någon halvtimme efter att de öppnats.