CAV0089

890 kr

CAV0089 innehåller

2 fl 2017 Nicolas Grosbois Vin de France La Cousine de ma mère (115 kr/st)
2 fl 2017 Nicolas Grosbois Chinon La Cuisine de ma mère (135 kr/st)
2 fl 2016 Domaine Grosbois Chinon Gabare (195 kr/st)

Leverans vecka 33-34

Slutsåld

Följ oss

Domaine Grosbois

På ett ståtligt 1500-talsgods, vackert beläget mitt i vingårdarna på sluttningen mellan Chinon och Panzoult i Loiredalen, hittar vi Domaine Grosbois. Egendomen heter Le Pressoir och har varit i familjen Grosbois ägo åtminstone sedan franska revolutionen. De omgivande vingårdarna planterades efter första världskriget och en del av de vinstockarna finns fortfarande kvar, snart 100 år gamla. Idag driver den talangfulle Nicolas Grosbois egendomen efter att 2008 helt ha tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom och vinerna räknas till de bästa i Chinon.


Terroir

Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, la Loire. Här finns perfekt sydexponerade vinodlingar som nästan uteslutande är planterade med cabernet franc. Druvan, som på andra platser än i Loiredalen ofta används som blandningspartner, ger på egen hand i Chinons terroir vackert rubinröda viner som är omtyckta för sin svala karaktär och matvänlighet. Jordmånen i Chinon varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna. Det svala klimatet och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fina aromer och smakintensitet.


Filosofi

Efter sin vinutbildning spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjens egendom innan Nicolas helt tog över ansvaret 2008. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas håller vinerna från sina 12 olika vingårdslägen separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas är inte rädd för att experimentera för att uppnå målet. De senaste åren har Nicolas börjat luta åt att ekfat inte är nödvändigt för hans viner, de gamla stockarna ger frukten djup och komplexitet på egen hand. Vinerna buteljeras ofta inom ett år efter skörd för att behålla sin friska frukt.


CAV0089

Trots att årgång 2017 i Chinon inte drabbades av frost, finns i CAV0089 spår kvar av frostkatastrofen från året innan. Det vin som Nicolas då gjorde på druvor från Gaillac i södra Frankrike visade sig bli en sådan enorm succé att han inte kunde låta bli att fortsätta producera La Cousine de ma mère (2 flaskor) även i årgång 2017. Druvorna kommer från ekologiska odlingar som förvaltats på bästa sätt – lika delar av fyra olika druvsorter, två lokala (duras, braucol) och två mer internationellt kända (syrah, merlot). Handskördat och vinifierat med Nicolas karaktäristiskt varsamma handlag för att skapa ett friskt och saftigt vin, perfekt balanserat för omedelbar njutning. I samma lättsamma stil men från vingårdar i Chinon är, efter det ofrivilliga uppehållet 2016, La Cuisine de ma mère (2 flaskor) tillbaka i årgång 2017. Här handlar det helt och hållet om cabernet franc från vingårdar söder om floden Vienne, där jordmånen består av grus och sand. Något stramare och lättare i stilen än ”kusinen från Gaillac”. Från leriga jordar mitt på sluttningen vid Le Pressoir kommer Gabare (2 flaskor) i årgång 2016. Trots att i stort sett hela skörden frös bort i april 2016 så lyckades Nicolas plocka ihop tillräckligt med druvor som klarat frosten för att kunna producera en mycket liten mängd av Gabare. Vinet har perfekt balans mellan saftig, solmogen frukt och uppfriskande syror. Ett suveränt matvin med fin lagringspotential. Vinerna från Nicolas Grosbois passar utmärkt i de flesta sammanhang och synnerligen bra till mat. De karaktärsfulla släktingarna ”La Cousine…” och ”La Cuisine…” kan njutas på ungefär samma sätt, källarsvalt serverade en ljummen sensommarkväll, i sällskap av goda vänner och lite blandade charkuterier medan man väntar in den perfekta glödbädden. Blir det någon flaska över av dessa två så är det ingen dum idé att spara till nästa sommar. Gabare är ett lysande matvin, användbart i en mängd olika sammanhang, men kanske allra bäst till grillat kött, gärna serverat med en enkel fransk potatissallad.


CAV0089 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2017 Nicolas Grosbois Vin de France La Cousine de ma mère  – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. Vin de France. 25% merlot, 25% syrah, 25% braucol och 25% duras från ekologiskt certifierade vingårdar i Gaillac. Jordmånen består av kalkhaltig lera. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 13 % alkohol. Drick: 2018-2020. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: Nej.
Ren och bärig doft med ljusröda körsbär, solvarma skogshallon, svarta vinbär, björnbär, viol, svartpeppar och ett stänk grusdamm. Smaken är saftig och smakrik med en angenäm stramhet. Röda körsbär, skogsbär, viol och lite kryddor. Gott på egen hand och utmärkt till enklare sommarmat som hamburgare eller club sandwich.

2 flaskor 2017 Nicolas Grosbois Chinon La cuisine de ma mère – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol. Drick: 2018-2021. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: Nej.
Frisk och fruktig doft med svarta vinbär, körsbär, kvisttomat, grön paprika, blå plommon och våt grusväg. Smaken är saftig och stram med uppfriskande fruktsyror. Svarta vinbär, plommon, körsbär och örter. Lekfullt och läskande på egen hand eller till charkuterier före middagen.

2 flaskor 2016 Domaine Grosbois Chinon Gabare – 195 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på cementtank i 10 månader. Buteljerat i juli 2017. Ekologiskt certifierat (AB). 14% alkohol. Drick: 2018-2023. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 timme.
Frisk och komplex doft med svarta vinbär, mörka körsbär, blåbär, tobak, kryddor och fuktig jord. Smaken är tät, sammetslen och komplex. Solmogna körsbär, blåbär, viol, lakrits och peppar. Lång, elegant eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet och mogna, matvänliga tanniner. Servera svalt till helstekt kyckling eller grillat kött med örtsmör och fransk potatissallad.

Ytterligare information

Vikt 10 kg