Domaine de la Touraize
Familjen Morin har i åtta generationer odlat vin i Arbois, i norra delen av Jura. Under större delen av 1900-talet var familjen ansluten till det lokala kooperativet i Arbois, där medlemmarnas druvor framställs till vin under kooperativets etikett. Först när André-Jean, senaste generationen Morin, anslöt vid sin fars sida på 80-talet, väcktes tanken om att fullborda vinodlingen med egen, helt självständig vinproduktion – från odling till flaska. Efter många års funderande och med en väl genomarbetad plan, fattade så André-Jean 2009 det stora beslutet att lämna kooperativet för att ge liv åt Domaine de la Touraize. Namnet togs efter en vingård, la Touraize, som varit i familjen Morins ägo sedan 1700-talet och som symbol valdes en ammonit, en vanligt förekommande fossil i Juras vinmarker. 2016 lämnade André-Jeans hustru, Héléana, sitt jobb som sjuksköterska för att ansluta vid André-Jeans sida på heltid. Med till synes outtömlig passion och energi, har paret Morin på bara dussintalet år gjort Domaine de la Touraize till ett namn att räkna med i Jura.
Terroir
Domaine de la Touraize består av 12 hektar vingårdar runt Arbois, som är centralort i vinregionen Jura och en av Frankrikes historiskt viktigaste vinbyar. AOC Arbois var en av endast fem appellationer som inkluderades i den ursprungliga klassificeringen 1936. Jordbruket i Jura präglas av mångfald. Här samsas boskap med spannmålsodlingar, vingårdar och stora arealer orörd skogsmiljö, vilket skapar utmärkta förutsättningar för naturlig balans i det lokala ekosystemet. Klimatet i denna del av östra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz, är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Jordmånen i området präglas av olika former av märgel med varierande halter kalksten och mängder av förhistoriska fossiler. För de vita vinerna gäller druvsorterna chardonnay och savagnin, medan röda Arbois-viner görs på trousseau, poulsard och pinot noir.
Filosofi
Ett av André-Jeans första beslut var att successivt, i takt med att egendomen kommit på fötter ekonomiskt, certifiera hela odlingen för ekologiskt jordbruk. Under omställningen, som tar flera år, växte även intresset för biodynamiska metoder och det tog inte länge förrän man gick hela vägen till certifiering även där. Skörden sker för hand och efter den korta transporten till källaren vinifieras druvorna från varje vingård separat och endast en liten mängd svavel tillsätts i detta läge. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. André-Jean gillar begagnade stora ekfat, så kallade foudres, och målsättningen är att alla hans ouillé-viner ska ligga på foudres över minst två vintrar. Den långsamma mognadslagringen gör vinerna stabila, komplexa och gör dem redo för konsumtion när de väl tappas på flaska. Buteljeringen av vinerna kan tack vare den långa lagringen ske utan tillsats av svavel och utan filtrering. Resultatet av André-Jeans träffsäkra filosofi är rena, ärliga och mycket välbalanserade viner, fullpackade med ursprungskänsla och personlighet.
CAV0162
CAV0162 innehåller tre olika viner från Domaine de la Touraize, med betoning på druvsorterna chardonnay och trousseau. Från stockar planterade 1989 i vingården Montalaboz kommer vinet med samma namn, Arbois Chardonnay Montalaboz (2 flaskor). Montalaboz är en relativt sval plats som sluttar mot nordväst, en klar fördel de senaste årens varma växtsäsonger. Jordmånen präglas av ljus kalksten som ger ett frisk, mycket ursprungstypiskt vin med mogna citrus och äppeltoner. Från några av familjen Morins äldsta stockar i ett område som kallas Curoulet kommer det vita vinet, Arbois Chardonnay Ammonites (2 flaskor). Här är det gråblå märgel i jorden som skapar ett fascinerande uttryck, stramt och citrusbetonat med mängder av urspungstypisk mineralitet. Från en av Arbois bästa vingårdar kommer det röda vinet, Arbois Trousseau Les Corvées (2 flaskor). Les Corvées är en relativt brant sydvästsluttning på 350 meters höjd, perfekt för att fånga solens strålar större delen av dagen. Solmogen och livlig frukt och en markerad pepparton gör vinet mångsidigt i matsammanhang. Druvosrten trousseau ger förtjusande ljusa och eleganta viner, inte utan likheter med pinot noir. Utmärkande för samtliga viner från Domaine de la Touraize är den tilltalande balansen mellan livfull frukt, friskhet och mineralitet. Till Chardonnay Montalaboz lagar vi rustik mat, gärna på kyckling eller kalv och med krämiga, smakrika tillbehör. Spara gärna ett glas till en bit Comtéost efter maten. Chardonnay Ammonites karafferar vi en stund innan och serverar till smakrik fisk, gärna grillad och smaksatt med citron. Trousseau Les Corvées luftas i karaff medan något så enkelt som fläskkotlett med potatisgratäng och gräddsås förbereds i köket. Rikligt med peppar i såsen och svalt serverad Trousseau i stora kupor.
CAV0162 innehåller 6 flaskor: