CAV0050

1 890 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Savart

Champagnefirman Savart Lemoine skapades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte ett flertal små vingårdslägen. I början av 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Savart. Frédéric har tagit Champagne Savart till en nivå som gjort vinerna mycket eftertraktade, och den begränsade produktionen gör att man sedan några år tillbaka inte kan ta emot fler nya kunder.


Terroir

Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims i Champagne. Av de fyra hektaren är tre planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Savarts ägor är spridda på närmare 50 olika små vingårdslägen runt byarna vilket gör arbetet i vingårdarna tidskrävande, på vissa platser rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör familjen. Montagne de Reims är en stor och varierande del av Champagneregionen med sluttningar i olika väderstreck. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en amfiteater av perfekt exponerade vingårdar i ett relativt varmt mikroklimat med utmärkta förutsättningar för druvan pinot noir. Jordmånen består av kiselhaltig lera på kalkstensgrund. Tre kilometer österut från Écueil, vid byn Villers-aux-Noeuds, har Savart sin största vingård, Le Mont Benoit, drygt en hektar, mestadels chardonnay, planterad i karg jordmån av ljus kalksten.


Filosofi

Familjen Savart har från början varit vad man i Champagne kallar odlare, ägare av vingårdar som de själva framställer sina viner från, till skillnad från champagnehusen vilka ofta köper in skördade druvor till sin produktion. Frédéric har således full kontroll över sina vingårdar året runt och kan själv styra kvaliteten och sätta sin prägel på vinerna. Flera av Frédéric Savarts vingårdar planterades av hans farfar René utan omplanteringar sedan dess. De gamla stockarna är en viktig faktor i Frédérics strävan efter koncentrerade och mineraliska viner. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna maxnivåer. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har experimenterat med nya och begagnade ekfat med olika ursprung för jäsning och lagring. Det senaste tillskottet är ekfat med ek från skogen ovanför hembyn Écueil. Frédéric föredrar låg dosage i de färdiga vinerna för att framhäva mineraliteten.


CAV0050



CAV0050 innehåller Frédérics tre årgångslösa viner, där man blandar vin från flera olika årgångar innan buteljering utan att skriva ut årgång på etiketten. Startpunkten i Savarts produktion heter Brut L’Ouverture (2 flaskor), ett vin gjort på enbart pinot noir-druvor från egendomens yngre vingårdar. Frédéric låter L’Ouverture, till skillnad från sina övriga viner, genomgå malolaktisk jäsning, en naturlig process där vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyra. På nästa nivå hittar vi Brut L’Accomplie (2 flaskor), som kommer från gamla stockar, mestadels pinot noir men Frédéric gillar att blanda med lite chardonnay för att öka friskheten. L’Accomplie är en blandning av vin från två årgångar (2013 & 2012) som tappats på flaska för kolsyrejäsning på våren 2014. Tack vare enastående kvalitet från båda årgångarna vin har Frédéric doserat denna upplaga av L’Accomplie med enbart 5 gram socker per liter. Brut Bulle de Rosé (2 flaskor) är Savarts roséchampagne. Vin från 2013 och 2012 har blandats med 6 % rött vin på pinot noir från 2013. Frédéric gör alltid det röda vinet från en liten isolerad vingård med gamla stockar i varmt mikroklimat på sluttningen i Écueil. Denna upplaga av Bulle de Rosé är tappad på flaska i mars 2014 och har fått ligga 18 månader på jästfällningen innan degorgering för att ge ett fruktigt och mineraliskt vin. Savarts viner har alltid en distinkt syra som gör att de passar utmärkt i sammanhang där plockmat eller tilltugg, gärna med markerad sälta, serveras. L’Ouverture är, tack vare sin lite mjukare karaktär, ett utmärkt val till apéritif, varför inte med rostade mandlar som tilltugg. I L’Accomplie får vi ett koncentrerat vin med balanserad syra som gärna ser en hemmagjord skagenröra på bordet. Bulle de Rosé fungerar utmärkt som aptitretande fördrink, gärna tillsammans med en bricka laxsnittar, men här finns även kraft för att matcha Homard thermidor. Savarts viner blir alltid bättre av att öppnas i god tid före servering så att de får luft och av att inte serveras för kalla.


Vad andra tycker om Champagne Savart

”Fred Savart’s Champagnes are the real deal. His elevage is in a mixture of oak and now concrete, and the production here consists of small volume, terroir focused wines.”

Jamie Goode, wineanorak.com, 2014-08-08


CAV0050 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Savart Brut L’Ouverture – 285 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir, 100% premier cru. 85% jäst och lagrat på ståltank, 15% på stora ekfat. 100% malolaktiskt jäst. 33% från basåret 2013, 33% reservvin från 2012 och 33% reservvin från 2011. Degorgerad 4 november 2015. Dosage 7 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2019. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med gröna äpplen, nypressad grapefrukt och rökig flintasten. Frisk smak med krispiga, något avrundade syror. Gröna äpplen, krusbär, grapefrukt och krossad sten. Balanserad eftersmak med uppfriskande kalkstensmineral. Ett utmärkt vin att inleda middagen med för att sätta fart på aptiten.

2 flaskor NV Champagne Savart Brut L’Accomplie – 315 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80% pinot noir, 20% chardonnay, 100% premier cru. 50% ekfatsjäst (blockerad malolaktisk jäsning), resten på ståltank. 50% från basåret 2013, 50% reservvin från 2012. Degorgerad 4 november 2015.  Dosage 5 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mycket frisk doft med gröna äpplen, grillad citron, vita blommor, rostade mandlar, nybakade vaniljdrömmar och våt kalksten. Frisk och koncentrerad smak med elegant mousse. Gröna äpplen, solmogen citrus, vanilj och krossad sten. Lång och krispig eftersmak. En uppfriskande champagne som passar förträffligt till toast skagen.

2 flaskor NV Champagne Savart Brut Bulle de Rosé – 345 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 74% pinot noir, 20% chardonnay och 6% stilla rött vin från pinot noir. 100% premier cru. 50% jäst och lagrat på ekfat (blockerad malolaktisk jäsning) resten på ståltank. 50% 2013, 50% 2012. Degorgerad 4 november 2015. Dosage 6 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och mineralisk doft med röda rosor, röda vinbär, smultron och rabarber. Frisk och intensiv smak med jordgubbar, rabarber, nypressad blodgrape och orientaliska kryddor. Lång, mineralstinn eftersmak med röda bär, granatäpple och grapefrukt. Gott på egen hand men även utmärkt till hummer i alla former.