Domaine du Joncier
När Marine Roussel 1989 flyttade tillbaka hem till södra Frankrike för att hjälpa sin far med Domaine du Joncier var det för att söka sina rötter. Hon övergav sin storstadskarriär som grafisk formgivare och fann istället sin rätta plats som vinbonde i Lirac. Drygt 20 år senare har hennes passion för vingårdarna knappast avtagit och hennes viner är utan tvekan de bästa vi provat från området.
Marines far Pierre planterade hela Domaine du Joncier 1964 och vinifierade de första årens druvor hos vänner innan han lät bygga den egna källaren i byn Tavel, en kort cykeltur från appellationsgränsen till Lirac. Källaren ser i princip likadan ut idag. En mycket kompakt men praktisk liten anläggning med betongtankar inbyggda i väggar och golv. Den lilla appellationen Lirac har alltid hamnat i skuggan av den mer kända grannbyn Châteauneuf-du-Pape, som bara ligger ett stenkast bort på andra sidan Rhônefloden. Marine betonar att Lirac är ett Cru des Côtes du Rhône precis som Châteuneuf-du-Pape och tillägger med ett brett leende ”vinerna härifrån är dessutom mycket billigare och ofta bättre!”.
Liracs terroir påminner faktiskt en hel del om Châteauneuf-du-Pape. Domaine du Jonciers vingårdar är planterade på platån i Lirac som har en sandig jordmån med inslag av lera och områdets berömda släta stenar, galets, på ytan. Druvsorterna som trivs bäst här är den klassiska sydfranska trion grenache, syrah och mourvèdre som ofta kompletteras av cinsault och carignan. En stor del av utmaningen i denna soldränkta del av Frankrike ligger i att få fram viner med bevarad friskhet och där alkoholen inte blir påträngande. Mistralen hjälper till under de heta sommarmånaderna och Marine är helt övertygad om att biodynamiken bidrar till att ge en känsla av fräschör i vinerna.
En av de första åtgärderna Marine vidtog när hon tog över ansvaret var att sluta förgifta vingårdarna. Av den enkla anledningen att det är galet, som hon själv uttrycker det. Senare har hon valt att certifiera sina odlingar för ekologiskt jordbruk och från och med 2010 års skörd är egendomens viner även biodynamiskt certifierade (demeter). Marine är glad att hennes vingårdar är fördelade på relativt stora plättar vilket gör arbetet utan gift betydligt lättare. En ständigt återkommande oro bland ekologiska och biodynamiska odlare är nämligen att grannodlarens bekämpningsmedel drabbar de omkringliggande vingårdarna. En stor andel av egendomens vingårdar ligger intill skogskanten vilket bidrar med massor av liv i form av småkryp och insekter, en naturlig del av vingården. Trots 20 års erfarenhet som vinodlare medger Marine Roussel ödmjukt att hon har mycket kvar att lära, men att ett biodynamiskt förhållningssätt har hjälpt henne förstå sina vingårdar bättre råder det inget tvivel om. Det biodynamiska förhållningssättet ger mycket låga skördeuttag på naturlig väg, vilket i sin tur ger vinerna intensitet i doft och smak. För att enbart använda perfekt mogna druvor tas egendomens skörd in i flera omgångar och enbart för hand. Efter sortering avstjälkas druvorna och får jäsa utan tillsatt jäst med daglig överpumpning. Vinerna uppfostras sedan i betongtankar i 13-18 månader. Marine blandar på känsla, ett moment där hennes konstnärliga ådra får ta sig uttryck. Hennes mål är alltid att få fram äkta Lirac-uttryck i ren och lättbegriplig stil. Det här är fruktdrivna och ursprungstypiska viner från en exceptionellt bra årgång som passar perfekt till grillen i sommar och många år framöver.
CAV0007 innehåller 6 flaskor enligt följande: