Domaine Coursodon
Familjen Coursodons viner har länge tillhört de mest kända och uppskattade vinerna från Saint Joseph i norra Rhônedalen. Gustave Coursodon var en av de första i Saint Joseph med att buteljera på egen hand efter att appellationen fick AOC-status 1956. Sedan 1998 har tredje generationen i form av Jérôme Coursodon tagit över rodret. Han har ytterligare höjt kvaliteten på vinerna som nu tillhör de mest eftertraktade i hela Rhônedalen. För de som gillar elegant syrah är vinerna från Domaine Coursodon svårslagna.
Egendomen består av 15 hektar vingårdar planterade i hjärtat av appellationen runt byarna Mauves, Tournon och St Jean de Muzols. På motsatt sida av den mäktiga Rhônefloden hittar vi det berömda Hermitage-berget, i sanning en av vinvärldens mest spektakulära växtplatser för vinrankor. En liten del av egendomens vingårdar är planterade med marsanne för vitt vin men huvudsakligen handlar det om röda viner gjorda på norra Rhônes stolthet syrah. Syrah är känd för att ge kraftfulla viner men Jérôme visar vilken finess druvan är kapabel till. Jordmånen i den södra delen av appellationen är mycket homogen och påminner om den på Hermitage-berget. Det handlar om granitjordar på mycket branta sluttningar där handarbete är enda alternativet eftersom maskiner inte klarar av att ta sig fram. Syrah stormtrivs i det relativt svala klimatet. Under de varma sommarmånaderna hjälper Mistral-vinden till att hålla röta och parasiter borta samtidigt som den har en svalkande effekt i vingårdarna. Jérôme är mycket nöjd med årgång 2010. Han berättar att de svala nätterna under sommaren förlängde växtsäsongen och har gett koncentrerade och komplexa viner med mycket god lagringspotential.
Coursodons filosofi bygger på respekt för terroiren. Hårt arbete i vingården är helt nödvändigt för att vinerna ska få den koncentration och finess han söker. Efter skörd vinifieras vingårdarna separat och man buteljerar fyra olika röda viner. Jérômes recept för balanserade viner med maximalt uttryck av terroir är enkelt. En veckas maceration vid 12°C följs av jäsning med enbart naturlig jäst, mjuk extrahering, minimalt med sulfiter och lagring på ekfat av varierande storlek. Jérôme sammanfattar sin filosofi med en strävan efter precison, renhet och elegans.
Vad andra tycker om Domaine Coursodon
”Son Jérôme has been working at the estate since 1998 and started to polish winemaking in 2000. The wines were all very precise, frank and fresh but also welcoming.”
”Det här är alldeles utmärkt! Seriöst, snyggt, modernt men absolut inte flörtigt eller insmickrande; bara djävligt gott med perfekt uttryck av druva och terroir.”
CAV0005 innehåller 6 flaskor enligt följande: