CAV0142

2 390 kr

CAV0142 innehåller

3 fl NV Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles Extra-Brut (335 kr/st)
1 fl NV Champagne Pierre Gerbais Champ Viole Extra-Brut (425 kr)
1 fl NV Champagne Pierre Gerbais Les Grandes Côtes Extra-Brut (435 kr)
1 fl NV Champagne Pierre Gerbais La Loge Extra-Brut (525 kr)

Leverans vecka 47-48

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pierre Gerbais

Familjen Gerbais har odlat vin i Aube sedan åtta generationer tillbaka. Under 1800-talet såldes det mesta av druvorna till de stora champagnehusen norröver. Efter år av motsättningar inkluderades till slut Aube-området år 1927 officiellt i Champagne-distriktet och flera av odlarna började buteljera sin egen produktion. En av de allra första var Ulysse Gerbais i Celles-sur-Ource. Hans brorson, Pierre, tog över familjens egendom efter att Ulysse överlevt sitt andra världskrig och Pierre kunde snabbt, tack vare sin minutiösa kännedom om byns terroir, utvidga familjens ägor med de allra bästa vinmarkerna. Under ledning av Pierres son, Pascal, blev man på 90-talet först i hela trakten med att certifiera sitt naturligt hållbara vingårdsarbete. Sedan 2010 är det Pascals son, den talangfulle Aurélien Gerbais, som med ödmjukhet och gedigen passion tagit sig an uppgiften att befästa firmans anseende i den absoluta toppen i Champagne.


Terroir

Tack vare sin rika historia äger familjen Gerbais några av de bästa vingårdarna runt byn Celles-sur-Ource, i Champagnes allra sydligaste del. I detta område, som kallas Côte des Bar, gäller helt andra odlingsförhållanden än längre norrut. Côte des Bar är betydligt varmare och man har sällan några problem att uppnå full mognad i druvorna. Istället bjuder den fuktiga omgivningen odlarna på onödig nervositet varje år när vårfrosten hotar med en påhälsning som kan fördärva skörden. Även jordarna skiljer sig från grannarna i norr. I Côte des Bar består de av lera och märgel på en berggrund av kimmeridgien kalksten, exakt samma jordmån som i Chablis och Sancerre. På kullarna runt Celles-sur-Ource dominerar pinot noir, som ofta ger generösa och mjuka viner. På de platser där jordmånen skiftar från rödbrun till ljusare färg odlas bäst chardonnay. Familjen Gerbais är dessutom ägare till fyra hektar av den sällsynta pinot blanc-druvan, som trivs synnerligen väl runt Celles-sur-Ource. Trots att den är tillåten i Champagne existerar knappt pinot blanc, mindre än 100 av de 34000 planterade hektaren är planterade med druvsorten.


Filosofi

Att odla naturligt och hållbart är helt centralt i Gerbais filosofi sedan tidigt nittiotal. Övertygelsen kom från verkligheten när Auréliens farmor, som spenderat hela sitt liv hårt arbetande i vingårdarna, var nära att mista livet i en svår infektion orsakad av kemiska bekämpningsmedel. Hennes son Pascal uteslöt omedelbart användningen av kemikalier i familjens vingårdar och sedan 1996 följer man strikta riktlinjer för naturligt jordbruk, certifierat av Ampelos, en alternativ eko-organisation med tuffa regler och höga krav på ärlighet. De gamla vinstockarna spelar också en avgörande roll för kvaliteten hos Gerbais. Många vingårdar är planterade av Pierre för över femtio år sedan och man är stolt ägare till en av Champagnes äldsta vingårdar, med pinot blanc-stockar planterade 1904. Vinmakningen är okonstlad och tätt sammanvävd med det naturliga arbetet i odlingarna. Den komplexitet och ursprungskaraktär vinerna behöver finns redan i druvorna vid skörd. Det handlar helt enkelt om att förvalta dem så de får uttrycka sig till fullo i flaska. I den skinande rena källaren finns därför inga ekfat, istället står tjugo topp-moderna ståltankar prydligt uppradade. Det ger Aurélien möjlighet att skörda och vinifiera var och en av familjens lika många vingårdar separat. I en separat källare finns de solerasystem som infördes 2011, ett slags konstant föryngrat reservvin som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Aurélien är övertygad om att denna metod framhäver den unika karaktären för respektive vingård. Inget tillsätts eller tas bort innan vinerna buteljeras för kolsyrejäsning under sommaren efter skörd. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst 18 månader på jästfällningen och sparas ytterligare sex månader innan de släpps till försäljning.


CAV0142

Med CAV0142 får vi äntligen se det färdiga resultatet av det långsamma generationsskifte som pågått i tio år hos Champagne Pierre Gerbais – Pascal har nu formellt lämnat egendomen i händerna på sonen Aurélien och hans fru Audrey. Bland vinerna är skillnaderna stora, det gamla har ersatts av nytt. Kvar är dock hörnstenen i Gerbais produktion, den omtyckta Grains de Celles (3 flaskor). Här får samtliga av egendomens 20 olika växtlägen och alla tre druvsorter får vara med och skapa sprudlande glädje och balans. Pinot noir för fyllighet och smakrikedom, chardonnay för friskheten och pinot blanc för den unika, kryddiga karaktären. Efter Grains de Celles följer tre helt nya, druvrena och vingårdsspecifika viner baserade på soleraprincipen, där man beroende på året använder mellan en tredjedel och hälften av basårgången, i detta fall 2017, och kompletterar med vin från solerasystemet startat 2011. Till teckningarna på etiketterna har Auréliens farfar Pierre fått berätta om varje odlingsplätt unika egenskaper och historia. Champ Viole (1 flaska) heter områdets historiskt viktigaste vingård. När munkar slog sig ner i dalen år 1152 valde man att plantera sina vinrankor just här, och en del av det som idag är vinmark (guldfärgat på etiketten) var munkarnas begravningsplats. Vinet är en uppvisning i mjukt krämig och balanserad chardonnay. Den nordsluttande vingården Les Grandes Côtes (1 flaska) består av tre distinkt olika jordmåner. Översta delen är portlandien kalksten, i det brantare mittenpartiet karg, brun kimmeridgien och längst ner kimmeridgien kalksten som täcks av något djupare ytskikt av lera. Kombinationen av de tre jordmånerna och 70-åriga stockar ger pinot noir-druvorna djup och komplexitet samtidigt som det svala läget bidrar med balanserad friskhet. Sist men inte minst, mäktiga La Loge (1 flaska). Ulysse Gerbais var övertygad om att denna blåsiga plats skulle bli perfekt för pinot blanc vrai, äkta pinot blanc – en viktig distinktion för odlarna här, när han planterade den 1931. De gamla stockarna ger mycket liten skörd av exceptionell kvalitet. Smakmässigt bjuder CAV0142 på en uppsättning champagner fullpackade med personlighet, karaktär och historia. Den röda tråden är Aurélien Gerbais känsla för renhet och mjukt krämig balans. Grains de Celles hittar hem i nästan alla sammanhang. Utmärkt som apéritif och kanske allra bäst med olika typer av snittar, men klarar även att hålla lättare skaldjursrätter sällskap genom en hel måltid. Champ Viole kretsar kring friska citrusfrukter med krispiga syror, salivframkallande redan på doften. Servera till ostron före middagen eller till kokta, burfångade havskräftor som huvudrätt. Les Grandes Côtes kombinerar vackert gyllengula nyanser med stram mineralitet. Suveränt före middagen till fet spansk skinka från grisar med svarta fötter. La Loge bjuder på fascinerande smakrik karaktär och en mängd möjligheter på tallriken. Låt fylliga smaker leka fritt, allt från anklever till marulk. För den ambitiöse kan även föreslås en mycket intressant champagneprovning av de tre druvrena vinerna tillsammans med nyfikna vänner och då räcker förmodligen trevliga samtal och lite snacks på bordet långt. Gerbais ärliga och generösa champagner smakar allra bäst upphällda i lite större kupor någon halvtimme efter att de öppnats.


CAV0142 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor NV Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles Extra-Brut – 335 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 50% pinot noir, 25% chardonnay & 25% pinot blanc från 20 växtlägen runt Celles-sur-Ource. 100% från årgång 2018. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 22 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2021. Dosage 3 g/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2025. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med vilda blommor, solmogen citrus, gult äpple, nybakat bröd och saltstänkt sten. Smaken är frisk och fruktig med mjukt krämig textur. Gula och gröna äpplen, päron, mogen grapefrukt och krossad sten. Balanserad och finstämt stram eftersmak med uppfriskande kalkstensmineral. Ett utmärkt alternativ att inleda middagsbjudningen med för att sätta fart på aptiten.

1 flaska NV Champagne Pierre Gerbais Champ Viole Extra-Brut – 425 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay planterad 1981 och 2000 i den sydsluttande vingården Champ Viole. Cirka 50% årgång 2017, resten från ett separat solerasystem startat 2011. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 33 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2021. Dosage 3 gr/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk doft med solmogen citron, krispigt äpple, vita och gula blommor, nyöppnat ostron och rökig mineralitet. Smaken är frisk och energifylld med gräddig textur. Frisk grön och gul citrus, grönt äpple, röd grapefrukt och en salt stenighet. Nyanserad eftersmak med utmärkt längd stram mineralitet. Suveränt före maten till ostron eller som huvudnummer till ett mäktigt skaldjursfat.

1 flaska NV Champagne Pierre Gerbais Les Grandes Côtes Extra-Brut – 435 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir från 70-åriga stockar i den nordsluttande vingården Les Grandes Côtes. Cirka 50% årgång 2017, resten från ett separat solerasystem startat 2011. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 33 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2021. Dosage 3 gr/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2028. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Komplex och frisk doft med rött nyskuret äpple, kvittenfrukt, gula blommor, honung, kryddor och våt asfalt. Smaken bjuder på ett läckert samspel mellan generös och krispig frukt med läcker krämighet. Höstäpplen, mogen mandarin, örter och salt mineralitet. Lång och finstämd eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Suveränt före maten till pata negra eller till varmrätten med lax i krämig sås.

1 flaska NV Champagne Pierre Gerbais La Loge Extra-Brut – 525 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot blanc planterad år 1931 i vingården La Loge. Cirka 50% årgång 2017, resten från ett separat solerasystem startat 2011. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 33 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2021. Dosage 3 g/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Djup och intensiv doft med aprikos, kvittenmarmelad, gult äpple, nygräddad fruktkaka, orientalisk kryddmarknad och stenig mineralitet. Smaken är rik och generös med fascinerande balans. Persika, aprikos, gult äpple, mogen kiwi, grapefrukt, konditori och mineralsälta. Lång, koncentrerad eftersmak fullmatad med nyanser och komplexitet. Ett unikt uttryck som läckert samspelar med smakrika fisk- och fågelrätter med krämiga tillbehör eller mogna lokala ostar som Langres och Chaource.

Ytterligare information

Vikt 10 kg
Dimensioner 35 × 25 × 22 cm